Лорер: Голяма автокомпания може да открие в Плевен поне 700 работни места

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11578858 www.24chasa.bg
Даниел Лорер. Снимка Архив

Голяма автомобилна компания има инвеститорски интерес към Плевен и може да открие поне 700 работни места. Това каза днес пред журналисти Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, който е в Плевен за участие в бизнес форум, съобщи БТА. Той не назова името на очаквания инвеститор, но подчерта, че това ще стане известно в близките седмици.

Министър Лорер коментира, че в рамките на седмица ще бъде обявен антиинфлационният пакет, чрез който с 2 милиарда лева ще бъдат подпомогнати и гражданите, и икономиката.

"Ако икономическият растеж продължава да се случва, въпреки инфлацията тази година, ние ще продължим да бъдем свидетели на сравнително забогатяване на българина спрямо предишното му състояние. Първото тримесечие на годината българското производство е нараснало с 20 процента, отново над инфлацията, износът ни е 8 милиарда, което е рекорд за всички времена", посочи още Лорер.

По повод ситуацията около доставките на природен газ към България министърът обясни, че се работи, "за да потушим кризата, която създаде Путин, спирайки газа за България". По думите на Лорер "Булгаргаз" продължава да работи за нови източници на газ, за да не зависим за газ от Путин и добави, че "със сравнително малката консумация в България това ще бъде постигнато".

"Мерките за освобождаване на българската енергийна зависимост от Путин вече започнаха и се вижда техният ефект. Скоро време България ще използва чувствително по-малко или изобщо никакъв руски газ. Следващата стъпка ще бъде петролът, който също ще бъде подменен с неруски. Това ще отнеме време, за да не е натоварваме българския потребител с цена", каза Даниел Лорер. "За нас най-важен е българският икономически интерес, за да могат българските граждани да преживеят тази криза с минимално намаляване на жизнения си стандарт, а българската икономика да продължи да е конкурентоспособна", подчерта министърът.

Форумът "Иновации и перспективи в Плевен" се провежда в зала "Плевен" на Областната администрация. Организатори са Ротари клуб Плевен Центрум, Браншова бизнес камара - Плевен, Търговско-промишлена палата - Плевен и Ротаракт Плевен Центрум.

В програмата на семинара са включени лекции за перспективите за създаване на икономическа зона и бизнес парк в Плевен и презентация на проекта за Северозападен междууниверситетски кампус и Технологичен парк в града. Пред участниците във форума се представя информация за бъдещи приоритети за региона и възможности за финансиране на бизнеса чрез държавни и европейски програми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България