Радио Китай: Може ли американската демокрация, подвластна на парите, да е истинска демокрация?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10474676 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

„В САЩ под името на демокрацията, това, което отразява свободната воля са парите“, се казва в доклад, представен от китайски мозъчен тръст на 6 декември, съобщава Радио Китай.

Фактите показват, че парите доминират американската политика. Те са свързани с всички звена на изборите, законодателството, управлението. Според статистически данни 91% от избраните в Конгреса кандидати са и най-добре финансираните. Демокрацията от американски тип е „игра на богатите“, базирана на капитали.

Когато американски политици са финансирани от богатите, те несъмнено ще използват правомощията си, за да подкрепят интересите на тези хора. Желанията и интересите на обикновените хора биват забравяни. В съвместен доклад на американските университети Принстън и Нортуест се посочва, че 1800 политики са били изработени за интересите на богатите или големи корпорации. Влиянието на обикновените хора върху решенията почти липсва. Носителят на нобеловата награда за икономика Пол Р. Кругман посочва, че „САЩ повече приличат на олигархия, отколкото на демократична държава“.

Демокрацията от американски тип често е хвалена. Обаче в момента факти и цифри показват, че американската мечта е неосъществима. До края на 2020 г. повече от 50 милиона американци страдат от недостиг на храна, което е с 50% повече спрямо 2019 г. Бездействието на политиците, безработицата, бедността, злоупотребата с наркотици са причините за много бездомни в САЩ.

Средната класа в САЩ е намаляла от 61% през 1971 г. до 51% през 2019 г. С манипулациите на американските политици, служещи на парите,„демокрацията от американски тип“, е просто един филмов сценарий. Политиците играят на сцената. Зад нея са парите и властта.

Има основание хората да си задават въпроса, дали САЩ имат право да служат за пример на останалите. Ироничното в случая е, че когато политиката подвластна на парите се е превърнала в неизлечим „тумор“ в американското общество, Вашингтон има смелост да организира тъй нар. среща за демокрация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Не изпуска от ръка телефона си Деница Гаджева, известна и като Сидерова, установиха тайнствените папараци на "България Днес". Половинката на Волен демонстрира перфектна визия, облечена в черни дънки, яке и шапка. Снимки: България

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България