Велинградчанинът, когото искаха да арестуват по време на карантина: Аз съм като Георги Димитров

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10434752 www.24chasa.bg
Димитър Велев (на преден план) и Петър Попов. Снимки: Авторът

Сам се защитавам, нямам адвокат. Аз съм като Георги Димитров на Лайпцигския процес. Това заяви в пловдивския районен съд 37-годишният Димитър Велев. По време на карантина за него имаше заповед за арест, за да бъде докаран в съдебната зала.

"4 пъти идваха, тропаха, тормозеха ме", обясни той. И влезе в пререкание с прокурорката Бригита Байракова. Тя реагира, че Велев я снима. Той е обвиняем с още двама - Петър Попов и Петър Веселинов, който е задържан. Тримата са обвинени за имотни измами в периода 2009 - 2014 г. във Велинград.

"Никого не съм измамил. Аз съм търговец. Купувам и продавам", обясни Велев.

Той влезе нахакано в съдебната зала и застана на мястото, което обикновено заема защитата. Преди това надълго обясни, че решението му за задържане под стража било незаконно. "На 22 ноември пловдивският окръжен съд е отменил определението на по-долната инстанция с мотива, че е незаконно", отсече Велев. По думите му, ако е бил дошъл в съдебната зала, е щял да зарази присъстващите, защото е бил с коронавирус.

Плахо до него, без да се обади, стоеше другият обвиняем - 33-годишният Петър Попов.

"Това дело е от 2010 г. Гледаше се първо във Велинград, после в Пазарджик. Купил съм три имота, а ме обвиняват в измама. Такова нещо не съм извършил. Ако бях, щяха да го докажат за тези 11 години. Притежавам нотариални актове за тези имоти. Цялото дело бе скалъпено от един покоен вече велинградски съдия", отсече Велев. 

Влизайки в съдебната зала, заяви, че се надявал на справедливост.

"Аз съм зодия Водолей и съм боец. Няма да се дам", твърдеше той.

Тръгна да обвинява прокуратурата и съдебния състав. "Видяхте как подкокоросахте съдията", обърна се той към прокурор Бригита Байракова.

"Хайде тези приказки извън залата. Тук е съд, не е пазар", отвърна му прокурорката. Велев извади телефона си и понечи да я снима. Байракова остро отвърна, че няма право без нейно желание да прави това.

"Какъв е този шум", попита съдия Елена Герцова, влизайки в залата. През това време под стража беше доведен третият обвиняем - Петър Веселинов.

Съдийката изчете десетки докладни записки, от които става ясно, че за период от десетина дни Велев е бил издирван многократно на различни адреси.  Няколко пъти са го търсили в жилището на родителите му.  Друг път - във вила край язовир "Батак", където не е бил открит. На 15 ноември в апартамент 227 на хотел "Св. Спас" във Велинград охранител е потропал на вратата. Чул се гласът на Велев. Служителят го приканил да отвори, но той обяснил, че е под карантина.

"Няма лесно да се дам", категоричен е Димитър Велев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Точно като в стария хит от осемдесетте Станислава Айви често-често си намества очилата, докато обикаля из София, установиха трудолюбивите папараци на "България Днес". Водещата, която е и писателка, позната под името Станислава Кара, се запаси със сок и кафе, които й донесе колега с лъскава джипка. Станислава с наслада си пийна сока от морков

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България