По-високи пенсии, но не и за 1 млн. души, предлагат БСП и Мая Манолова

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10009078 www.24chasa.bg

Помощта от 120 лв. за храни да се даде и на възрастните с минимална пенсия, искат от ИБНИ

Социалистите отново внесоха Закон за възрастните хора и предлагат майчинството през втората година да е 650 лв.

Пенсиите да се преизчислят още от 1 септември с осигурителния доход от 2018 г. Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване внесоха още в първия работен ден от БСП и "Изправи се БГ. Ние идваме". Това предложение мина на първо четене в предишния парламент, но заради краткия му живот не успя да  стане факт.

Според разчетите на "Изправи се БГ. Ние идваме" увеличение ще получат 75% от пенсионерите. При преизчисление обаче 929 990  пенсионери ще останат без стотинка увеличение на пенсията, показват изчисления на осигурителния институт. Те бяха правени и за законопроектите на социалистите при предишния парламент.

Служебното правителство пък подготвя различни варианти за по-високи пенсии. Както "24 часа" писа, се подготвят два варианта. Първият е точно преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от служебният социален министър Гълъб Донев, защото ще даде увеличение на всички пенсионери. Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия. Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. 

Последното преизчисление на пенсиите бе през 2008 г., като оттогава ножицата между старите и новите пенсии става все по-широка.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на държавния бюджет допълнително 185 млн. лв. на месец, а за 2022 г. - 2,286 млрд. лв, пишат  хората около Мая Манолова. "Целта е да се създаде баланс между пенсиите на хората, пенсионирали се преди 2018 г. и тези след това. В същото време ще се намалят диспропорциите в размера на пенсиите заради големите разлики в средния осигурителен доход през годините", пише в мотивите към законопроекта.

От "Изправи се БГ. Ние идваме"  предлагат помощта от 120 лв. за хранителни продукти да се изплати и на пенсионерите с минимална пенсия. Предишното правителство я отпусна на хората с пенсии между 300,01 и 369 лв. По този начин допълнителна подкрепа ще получат 733 000 пенсионери, показват сметките им. В мотивите им пък е записано, че това ще струва около 88 млн. лв.

Хората на Мая Манолова са внесли и промени в Закона за личната помощ.  

Майчинството през втората година да стигне 650 лв., колкото е и минималната заплата, са внесените още предложения от БСП. Според разчетите им пази помощ ще са нужни още 32 млн. лв. в бюджета за от септември до декември. 

В деловодството вече са и предложенията на социалистите да се отпуска по-висока еднократна помощ при раждане на второ и трето дете. Предложението им е тя да е 10 минимални заплати, но условието е родителите да са се осигурявали минимум 24 месеца преди раждането. Помощта от 250 лева пък да се дава не само за първокласници, но и за родители с ниски доходи на деца в начален курс. Сметките на социалистите показват, че ще са нужни още 90 млн. лв.

От БСП отново предлагат да има и закон за възрастните хора. Той се отнася за българите над 65 г. Социалистите предлагат мерки за социално включване и културно сближаване, както и такива в здравеопазването, образованието и обучението. Новост е предлаганата грижа за възрастни хора в приемно семейство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Неразделен с цигарата е Малин Кръстев. Актьорът пафка нонстоп, докато е на кръчма с приятели. Облечен неглиже, Малин веднага предизвика интереса на случайните посетители. Снимки: България

По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. Двете блондинки седнаха на открито и поляха обяда със студено бяло винце. Наздраве! Снимки: България