Пътят ни към Европа не минава през Босфора или Скопие, а през Белград

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/9439988 www.24chasa.bg
Георги Марков

В зората на демокрацията Ахмед Доган заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Сегашните нашенски неолиберали-прогресисти, вдъхновени от американските неолиберални комунисти, току-виж ни внушили, че пътят ни за Европа минава през Скопие.

Така ми се стече животът, че от 1974 г. имам дом в сърцето на Европа и винаги съм минавал не през Скопие или Истанбул, а през Белград. Младите поколения българи ще имат шанса през вековете да се движат по магистрала София - Белград - Будапеща - Виена и т. н.

Именно затова се радвам, че сръбският външен министър беше в София. Имам право на депутатско питане към министър Захариева какво са си говорили със сръбския колега, но няма да го направя. Считам, че може да си говорят за всичко - Сърбия ни е съсед, християнска, православна, славянска държава.

Винаги съм съжалявал, че нашенският Пирот в Сърбия не изглежда като унгарската Суботица във Войводина. Но има исторически дадености - унгарската част на Сърбия е била във велика империя. Има и разлика в манталитета: минеш ли Белград и особено Ниш, и така до София, тоалетните стават по-мръсни, гуми и пранета по дворовете, бездомни кучета и котки, колкото искаш.

За последно бях в Пирот и Западните покрайнини преди пандемията. Доста е занемарено, сигурно Вучич трябва да инвестира повече, макар че преди нас направи магистралата до границата. Но защо ние не инвестирахме 30 г. нищо за нашите хора там, а половин София ходеше на "ручак" зад границата вместо обратно - нашите хора там да идват да хапват в София?

Да се учим от феномена Виктор Орбан как се грижи за унгарците във Войводина. Феноменална футболна академия в Топола, позлатена синагога в Суботица, мощно финансиране на унгарските фермери, животновъди и земеделци край Сомбор. Дори Моника Селеш - унгарка от Нови Сад, взе унгарско гражданско, въпреки че има и сръбско, и американско. Партията на унгарците във Войводина на проведените наскоро местни парламентарни избори вкара 8 депутати в сръбския парламент, спечели доста кметски надпревари. Орбан лично участваше в кампанията на терен, а при всички инвестиции до него бе и Вучич, защото и сърбите във Войводина са доволни от Орбан.

2025-та като хапнеш плескавица в Белград, след 2 часа с влака-стрела ще можеш да ядеш кестени със сметана в Будапеща и да му удариш едно токайско.

Вече писах, че, ако беше жив покойният ми приятел артистът Тодор Колев, щях да му кажа: дай да не ги стигаме американците, а да стигнем унгарците!

От фейсбук

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Братя македонци, с юмруци ли ще влезете в Европа

    Буквално с няколко часа се разминаха две събития в Северна Македония, които на пръв поглед нямат нищо общо. В сряда в град Струмица е бил пребит гражданин с български произход и той се е оплакал в генералното ни консулство в Битоля. А междувременно в четвъртък и петък в Скопие заседава онази комисия
  • Георги Марков

    Георги Марков: С кого ще сменят Бойко? С Мангъра, Христо, Бабикян?

    Тези избори не са шега, че са по време на война. Вече прогнозирах, че Бойко с джипката - СИМВОЛ НА НАПРАВЕНОТО, ще бъде победител. За 5-ти пореден път ще бие БСП, според мен с 5%. Обещах ви в „Прогнозите на Георги Марков“ да кажа какво правителство ни чака: Според мен, ще се играе 2013 г. – победените ще направят правителство