В епицентъра е и ядрото на бежанския поток от Сирия - сега ще се засили

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13705370 www.24chasa.bg
Хора се събират на мястото на срутена сграда в Хама, Сирия, след земетресението. СНИМКА: Държавна информационна агенция САНА.

Трусът удари хора, които и досега живееха в изпитание сред престрелки и бомбардировки

Районът на земетресението - Северозападна Сирия и Югоизточна Турция, и без него изглеждаше като след земетръс. Това е най-размирният район с най-силния трафик на бежанци вследствие на размириците в Северна Сирия - става въпрос за районите Алепу и Идлиб. А съвсем наскоро започна масово напускане на контролираните от правителството на Башар Асад територии - Латакия, Тартус, Хомс, Хама. Практически този бежански трафик вървеше по пътя към Турция, и то точно в епицентъра на земетръса - вилаета Газиантеп. Земетресението обхваща около 5 сирийски провинции и 10 турски вилаета.

За съжаление, през последните седмици наблюдавахме много засилена мигрантско-бежанска активност вследствие на продължаващите битки между правителство и бунтовници. Друг фактор, който играе роля, е политиката на Ердоган за затопляне на отношенията с Башар Асад вследствие на руския натиск. Всичко това предизвика множество социални вълнения - от сирийска страна това са територии, населени предимно с противници на режима, които бяха принудени от руска страна да приемат една нова реалност. А от турска страна приближаващите на 14 май избори накараха властите масово да върнат “доброволно” сирийски бежанци с оглед на това, че антиимигрантската тема се превърна в основен мотив в дебата между управляващи и опозиция. Всички тези социални, политически и икономически пертурбации превърнаха тази част от двете страни в основен канал за преминаване на сирийци към Турция, после нагоре към Истанбул и респективно към страните от ЕС.

Ако погледнем специализираните сайтове за бежанци, основните източници на информация са именно от хора от тази част на Сирия. Преминаването е от Газиантеп на север към Истанбул. Всичко това ще пламне отново, не че някога е затихвало. Хората там не са живели спокойно, но до този момент имаха някакви жилища, имаха палатки в бежански лагери.

Сега виждаме рухнали остатъците от сградите, в които хората бяха принудени да живеят след бушуващите битки години наред. А сега хората са

под развалините на предишните развалини

Това, което човекът е разрушил, в момента силите на природата го доразрушават.

Пред още по-голямо изпитание ще бъдат поставени турските власти, тъй като ще трябва да заделят огромни средства за преодоляване на катастрофата, която сполетя двете страни.

Ердоган даде пресконференция, в която каза, че 45 държави са му предложили помощ. Това е капка в морето, тъй като земетресението е най-силното от 84 години насам. Сходно земетресение е ставало през 1939 г. - годината, в която окръг Искандерун бива даден от Франция (тогава метрополия на Сирия) към територията на Турция.

На мен ми е жал за тези хора, които години бяха поставени на изпитания - престрелки, бомбардировки от сирийската и руската авиация на болници, детски градини. Тези хора живееха в унизителни условия. И сега всичко това се удвоява, утроява, учетворява.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • "24 часа" на 25 март - вижте първите страници през годините

    "24 часа" на 25 март - вижте първите страници през годините

    Що е стихиен избирател - съботен очерк за хората, които решават да гласуват в последния момент Докато местим стрелки, силна геомагнитна буря мести сателити По 100 000 лева на месец печелели жандармеристи още петима от “тютюневата банда” Заедно с "24 часа" ще привлечем просветената и взискателна публика да оценява тв журналистите - интервю с
  • Изгорелият вход на клуб “Иван Михайлов” в Битоля

    Да кажем на италианците, че са крили фашист с години

    Да затвориш български клуб в Скопие, е все едно да търсиш китайски ресторант в Пекин От цялата дандания около българските клубове в Скопие най-странна е позицията на Италия. Интересно е докога правителството на Джорджа Мелони ще търпи подигравките на съседите. Реално ситуацията с Ванче Михайлов си е директно обвинение за колаборация с фашистите