Пак Хеон-джун: Ако България вижда бъдещето, ще подкрепи Пусан за Експо 2030

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13243311 www.24chasa.bg
Пак Хеон-джун е роден на 19 януари 1960 г. Започва кариерата си като журналист. От 1991 г. е професор по социология в университета Донг-а в Бусан – втория по големина град в Корея. През последните 30 години той участва активно в политическия живот на Република Корея, а от април 2021 г. е кмет на Бусан. Той бе в България като специален пратеник на корейския президент.

- Г-н Пак, очаквате ли България да подкрепи кандидатурата на Пусан за Световното изложение през 2030 и това ли е причината за вашето посещение в София?

- Силно вярвам, че България ще подкрепи Пусан. Аз съм много отдаден на тази кауза и се надявам на мощна подкрепа от България. Връзката между България и Корея е много зрдава и нашите народи имат силни чувства един към друг, а ние разполагаме и с огромен неизползван потенциал за нашето бъдещо развитие и затова вярвам, че България ще подкрепи Корея.

Освен, че съм отдаден на тази кауза, аз изразих и силната си надежда по време на срещата с вашия президент, че Пусан, Корея ще има истинска и съществена подкрепа от страна на България. Ако България вижда бъдещето, то България ще подкрепи Корея. 

- Каква е мотивацията на вашата страна да участва в това състезание и защо България трябва да подкрепи Пусан?

- Република Корея преживя една преобразуваща, динамична история през последните седем десетилетия. Ние успяхме да издигнем една индустриализирана държава от пепелта на войната и благодарение на ангажимента на нашия народ към свободата и демокрацията, постигнахме тази демократизация. Корея е единствената държава, която е успяла от страна получател да се превърне в страна донор. И в този контекст вярвам, че Корея може да играе ролята на мост между развитите и развиващите се страни.

Корея е подходящ кандидат и може да предложи бъдещи насоки за международната общност. Също така вярвам, че Пусан е идеалното място за мобилизиране и въплъщение на универсалните ценности на международната общност. Градът  изигра водеща роля за този напредък на Корея.

Пусан беше гръбнакът на икономическото развитие на нашата страна. Когато посетите Пусан, можете да видите, че Пусан е просто доказателство за растежа на Корея. Можете да видите, че Пусан е люлката на индустриализацията и демократизацията на Корея. Ето защо, въз основа на нашия исторически опит, вярвам, че Корея и Пусан могат да покажат на международната общност кои са универсалните ценности.

Да добавя и още нещо. Характеристиките на световното изложение също претърпяха развитие. Някога то беше платформа за демонстриране на технологии и продукти, а сега се развива в изразяване на ценности и култури. В този смисъл вярвам, че в момента, за това поколение е наистина важно да се дадат решения за предизвикателствата пред нас, например като климатичните промени и проблемите, произтичащи от цифровизацията, както и проблемите с неравенството между страните, регионите и хората. Наистина важно да се осигурят решения за човечеството и аз вярвам, че Корея може да направи това много добре, както и по-специално Пусан.

Освен това Кей попът и Кей културата се харесаха на младежите по света. Виждам, че културата на Корея има силата да привлича симпатии от целия свят и сме виждали това в много случаи. Ето защо чрез нашата комуникация със света можем заедно да предложим решение или посока за следващото поколение и аз вярвам, че имаме, както потенциал, така и способността да го направим.

- Виждате ли някаква неизследвана възможност за укрепване на нашите бизнес отношения?

- По отношение на икономическите връзки между Корея и България, мога да кажа, че постепенно ги развиваме. Не много бързо, но постепенно и стабилно. Към момента обемът на търговията е достигнал 600 милиона долара и важното е, че и двете страни имат общи интереси. Не на последно място и двете страни имаме интереси в зелената енергия, а също така се интересуваме от дигитални индустрии като ИТ и био индустрията.

Това са сектори, в които Корея играе водеща роля. Освен това знаем, че можем да правим това добре, което означава, че можем да разширим нашите инвестиции и обмен в бъдеще. Това значи също, че имаме голям избор от пътища за сътрудничество и много повече възможности в бъдеще.

Също така, моят първостепенен интерес е културата и културната индустрия или туризма. Мисля, че и двете индустрии имат много доходоносен потенциал. Например, България проявява голям интерес към филмовата индустрия. София и Пусан са градове на киното. Корейските филми, напоследък жънат световен успех и много от тези филмите са заснети именно в Пусан. Филмовата индустрия е доста свързана с медийната индустрия и гейминг индустрията, а това означава, че имаме огромен потенциал за разгръщане.

- Очаквате ли други източноевропейските страни да подкрепят кандидатурата на Пусан за Експо 2030 и осигурили ли сте си вече подкрепата на някоя от балканските държави?

- В този момент не мога открито да кажа коя страна е изразила подкрепата си, тъй като трябва да се имат предвид многото контакти и перспективи на дипломатическите отношения, но мога да кажа, че някои страни са изразили благоприятно мнение за кандидатурата на Корея и Пусан.

В сравнение с други претенденти, Корея има потенциал и ние преследваме не краткосрочно сътрудничество, а по-скоро дългосрочно, което означава изграждане на дългосрочни отношения и отваряне на пътя към по-здрава основа на нашите взаимоотношения и доверие. Само по този начин можем да се радваме на едни по-силни и по-плодотворни двустранни взаимоотношения. В почти всеки сектор имаме забележително постижение.

Корея е много отворена и активна в създаване на трайни решения за следващите поколения, но ние имаме и силата да ги осъзнаем и приложим. Ако балканските страни знаят това и разбират това, аз съм сигурен, че те ще подкрепят Пусан. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вадят жертви изпод руините на земетресението в Турция, което стана на 06.02.2023 г.

    Светът трябва да помогне и на Турция, и на Сирия. Длъжници сме, защото сме хора

    Светът в последните дни живее с трагедията в Турция и Сирия след опустошителното земетресение, засегнало двете страни. Казват, че към днешна дата жертвите вече са над 11 хиляди, а най-мрачните прогнози са за още много загинали под руините. И въпреки игрите на свръхголемите в политиката, въпреки интересите и задкулисните им сценарии за надмощие в
  • Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

    Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

    С проектите си Министерството на правосъдието демонстрира правен нихилизъм Ще питаме КС за съдебната реформа, ще се посъветваме с професорите от Юридическия факултет на Софийския университет и тогава ще вкарваме закони - с консенсус Хайде да си кажем най-после истината за “провалената съдебна реформа” и защо тя не можеше да се случи по начина