Пандемията с COVID-19 отмира

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13156259 www.24chasa.bg
САЩ обмислят ежегодни ваксини срещу КОВИД-19.

В момента на много места в Европа се разгръщат Омикрон вариантите BQ.1.1 и BF.7, които не дават данни да са проблемни (с малък въпрос около BQ.1.1). Като цяло топлата есен се оказа достатъчна за омекотяване на начеващи вълни, което вече все повече и повече говори за отмиране на пандемията.

Лятото имаше известна загриженост с няколко омикрон варианта, но тяхното мутиране продължи в безопасна посока. Това е отлично развитие и намалява значително риска от опасни варианти - те не могат да се изключат напълно, но ситуацията се успокоява.

Плюсът на всички настъпили мутации в Омикрон е, че те вече поставят няколко защитни "вала", така че да не може да мутира обратно в по-опасни версии. Никога не можем да изключим риска от поява на съвсем нови и различни, опасни мутации на фона на оригиналния вирус, но с постепенното му отмиране това става все по-малко и по-малко вероятно, а ако такива можеха да възникнат, досега имаше достатъчно материал и време това да се случи.

Ваксинирането остава гаранция, че няма да се поема излишен риск, остава и проблемът с честото преболедуване. Погледнато общо по отношение на острата, непосредствена смъртност можем да си отдъхнем. По отношение на дългия Ковид е малко по-неясно. Дългосрочно се опасявам (без категорични доказателства за това), че много от хората, преболедували предишни варианти, особено делта, както и такива с многократни инфекции, ще имат повече проблеми със сърцето, както и проблеми с трайна уморяемост, определени неврологични оплаквания.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Вадят жертви изпод руините на земетресението в Турция, което стана на 06.02.2023 г.

    Светът трябва да помогне и на Турция, и на Сирия. Длъжници сме, защото сме хора

    Светът в последните дни живее с трагедията в Турция и Сирия след опустошителното земетресение, засегнало двете страни. Казват, че към днешна дата жертвите вече са над 11 хиляди, а най-мрачните прогнози са за още много загинали под руините. И въпреки игрите на свръхголемите в политиката, въпреки интересите и задкулисните им сценарии за надмощие в
  • Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

    Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

    С проектите си Министерството на правосъдието демонстрира правен нихилизъм Ще питаме КС за съдебната реформа, ще се посъветваме с професорите от Юридическия факултет на Софийския университет и тогава ще вкарваме закони - с консенсус Хайде да си кажем най-после истината за “провалената съдебна реформа” и защо тя не можеше да се случи по начина