Завещание на седмицата: През летище "Щръклево" ли ще стигне Мъск до Белоградчик? (Видео)

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13155789 www.24chasa.bg
Георги Банов

Илон Мъск щял да дойде през април в България, за да види Белоградчишките скали. Дори вече си бил запазил маса в ресторант, нищо че до него няма асфалтирана улица.

Дотук безспорното е само едно. Че Белоградчишките скали заслужават да бъдат видени не само от Илон Мъск, а от целия свят. Защото си заслужават.

Лично съм ги виждал само веднъж, за което съжалявам искрено. Отидох по времето на социализма, защото най-добрият ми приятел Влади Дичев има къща в града. След това се запознах и със Светльо Нейнски, който също е от града.

Наскоро леля ми Донка, която днес става на 78 г., ходи да лети с балон над скалите и остана въодушевена.

Никой обаче не се спира на най-важния проблем. Как все пак ще закараме Мъск до Белоградчик?

На него му е лесно. Взема совалката и каца в София. Защото в Северозападна България летище не остана.

Защото е супербаровец, след това наема хеликоптер и каца - или на някоя поляна до скалите, или на стадиона на легендарния “Балкан”.

От автогарата може да стигне за 18 лева, но автобусът е един на ден в 16,30 часа. Влак може да вземе до Орешец, който е на 10 километра от града.

Но при всяко положение ще му трябва кола. А Илон Мъск на друго, освен на “Тесла”, се не вози.

И тук вече удряме в непреодолимия за България проблем. Тръгва по “Хемус” и попада в задръстванията на тунелите. През Искърското дефиле никой не го препоръчва.

Измъква се от “Хемус” и пътя Ботевград-Видин, дето трябваше да е готов преди години, го няма. Дупките били толкова големи, че не му трябва “Тесла”, а танк.

Улицата към ресторанта, където има резервация, остава най-малкият проблем. Все един асфалт може да сложим. Но за да стигне до нея, просто няма как.

Дано Илон Мъск наистина дойде в България. Защото след него към Белоградчик ще тръгнат със сигурност хиляди.

Има обаче и опасност да го чакаме, както навремето чакахме да дойдат извънземните на летището в русенското село Щръклево.

Дано поне до април някой се сети, че на Северна България не трябват думи, а мотика. Пардон, магистрала. И “Хемус” до Варна, и бърз път с четири ленти Видин - Ботевград, и скоростен път Русе - Велико Търново, и тунел под Шипка и защо не такъв и под Петрохан.

Иначе и папата да дойде на Белоградчишките скали, няма да можем да го закараме до тях. Което си е срам и резил за 21-и век.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Министерството на правосъдието КАДЪР: Фейсбук/Министерство на правосъдието на Република България

    Клел съм се да спазвам конституцията, а не да изпълнявам желанията на Крум Зарков

    С проектите си Министерството на правосъдието демонстрира правен нихилизъм Ще питаме КС за съдебната реформа, ще се посъветваме с професорите от Юридическия факултет на Софийския университет и тогава ще вкарваме закони - с консенсус Хайде да си кажем най-после истината за “провалената съдебна реформа” и защо тя не можеше да се случи по начина