Пандемията с COVID-19 отмира

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13155773 www.24chasa.bg
САЩ обмислят ежегодни ваксини срещу КОВИД-19.

В момента на много места в Европа се разгръщат Омикрон вариантите BQ.1.1 и BF.7, които не дават данни да са проблемни (с малък въпрос около BQ.1.1). Като цяло топлата есен се оказа достатъчна за омекотяване на начеващи вълни, което вече все повече и повече говори за отмиране на пандемията.

Лятото имаше известна загриженост с няколко омикрон варианта, но тяхното мутиране продължи в безопасна посока. Това е отлично развитие и намалява значително риска от опасни варианти - те не могат да се изключат напълно, но ситуацията се успокоява.

Плюсът на всички настъпили мутации в Омикрон е, че те вече поставят няколко защитни "вала", така че да не може да мутира обратно в по-опасни версии. Никога не можем да изключим риска от поява на съвсем нови и различни, опасни мутации на фона на оригиналния вирус, но с постепенното му отмиране това става все по-малко и по-малко вероятно, а ако такива можеха да възникнат, досега имаше достатъчно материал и време това да се случи.

Ваксинирането остава гаранция, че няма да се поема излишен риск, остава и проблемът с честото преболедуване. Погледнато общо по отношение на острата, непосредствена смъртност можем да си отдъхнем. По отношение на дългия Ковид е малко по-неясно. Дългосрочно се опасявам (без категорични доказателства за това), че много от хората, преболедували предишни варианти, особено делта, както и такива с многократни инфекции, ще имат повече проблеми със сърцето, както и проблеми с трайна уморяемост, определени неврологични оплаквания.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 28 януари - След COVID Видин вече не е най-бедeн в България, Хасково е

    Само в "24 часа" на 28 януари - След COVID Видин вече не е най-бедeн в България, Хасково е

    Само в "24 часа" на 28 януари четете: Спецслужбите на помощ да не пламне война на границата ни с Македония Танковете от САЩ и Германия няма да обърнат войната, по-опасни за Русия са Т-72 с нидерландска модификация - интервю с политолога от украински произход Сергей Петров - Араджиони 15 хил. рибки спасяват Панчаревското езеро от изчезване
  • Сондажна ядка от едно от находищата в България. Нейният анализ показва какви метали има в него и колко е съдържанието на злато.

    Мит е, че Европа няма ресурси, защото ги е изкопала

    Един от най-разпространените митове за минната индустрия в Европа гласи: "Европа няма собствени ресурси, защото е малка и е изкопала всичко в дългата си история." Трудно мога да се сетя за по-невярно и заблуждаващо твърдение. За съжаление то стои в основата на спирането на всякакви нови минни проекти