В айсбергите се забиваме, дано не повредят кораба

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13127811 www.24chasa.bg
Катар няма да пренасочва към Европа газ, който вече е предмет на договори с азиатски купувачи тази зима.

Здрасти. Зимата почти дойде и - о, чудо невиждано! - цените на газовите борси скочиха над 110 евро за мегаватчас. Не е нужно да губиш време да учиш икономика в университета, за да се светнеш, че така и ще стане - коментирали сме го многократно. Става студено - търсенето тръгва нагоре, цените - също.

А сега у нас започва и черпенето от нагнетения скъп газ в Чирен - затова и Булгаргаз предложи за декември ръст на цената с 16 на сто. Не забравяйте, че общественият доставчик де факто е в ликвидна криза и е поддържан от инжекции от бюджета - последната само 800 млн. лв. - к’во му плащаш?! Спрем ли поддръжката му - спират и доставките, защото азерите не са прости и искат авансови плащания и предвидимост за финансовото състояние на компанията. Безплатен обяд няма.

Ясно е, че у нас има хора, които ще разберат за кризата евентуално когато е минала - инфлация от 18-19 не ги смущава, ръстове със стотици проценти на енергоресурсите не ги смущават, защото те вземат добри заплатки в НПО-тата и действително, ама грам не ги бригат фалити, изядени доходи и стопанското сепуко на Европа.

Ама поне да четат официозите, да слушат какво казва МАЕ, да речем: запасявайте се с газ, защото догодина ще е още по-тежко! Режете потребление, ставайте по-бедни - а индустриалните гиганти все някой ще ги приюти. САЩ знаят колко са важни реалните инвестиции и дезинвестираща и обедняваща зелена Европа е благодат за тях. Всеки сам си… знаете какво.

Впрочем заради безумната инфлация при производител от над 50 на сто, се очертава много неприятен риск за прогнозите в бюджета, който ще стимулира и доволна корупция. Ако в частния сектор лесно и гъвкаво се предоговарят условия - ступорът на държавата води до замръзване на цели отрасли. Всичко договорено от държавата преди две-три години е в пъти по-скъпо, но пари няма, а тя си прави оглушки и проектите са на трупчета. Скоро ще се види и фаворитизмът - тази община е “наша”, онази е важна за общинските избори - камо ли, ако са две в едно с национални.

При забавящо се събиране на приходите и настъпваща глобална рецесия - това само ще раздува дефицита и ще покачва лихвите по дълга ни. Реално всички обществени поръчки са под риск от недофинансиране (и масово победители в тях се отказват да ги изпълняват, въпреки неустойките) - над милиард и половина в жп строителството, мегасанирането, общински училища и болници, магистралите “Струма” и “Хемус”, при която новите строителни дейности след месец-два явно тотално ще се амортизират и сагата се отлага не до 2030г., а вероятно за следващия век. Но пък то с тази отрицателна демография и константна емиграция няма да има хора, за които да се строи инфраструктура, както сме я подкарали…

Заровили глави в родна политическа тиня, не виждаме какви сериозни айсберги се задават и ще е добре, ако само ни повредят кораба - че нещо не успяваме да ги заобиколим, ами право в тях се забиваме.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в "24 часа" на 6 декември - Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на Росен Петров

    Само в 24 часа на 6 декември четете: Професор Габровски губи с премиерския ход само своя Никулден - какво си пожела зам.-шефът на "Пирогов" (визионерски) преди години: Сила, за да остана оптимист, и късмет, за да се окажа поне малко прав в този избор Рюте, Рюте, и ти ли, Бруте - анализ на историка Росен Петров За празника на Бургас 24 специални
  • Шенген
Снимка: Архив

    Ветото на Нидерландия трябва да събуди част от политиците ни

    Ветото на Нидерландия би следвало да събуди част от политическия ни елит от сладкия сън, че някой някъде в стратегическите ни съюзи мисли за България. Че справедливостта е основен пътеводител на колективния орган на ЕС - Европейския съвет. Колко пъти съм чувал, под една или друга форма, изказаната със задоволство констатация