Решете го веднъж: има ли COVID, тестовете да са безплатни

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12271376 www.24chasa.bg
Здравните власти предвиждат тестовете за КОВИД-19 отново да станат безплатни с направление от личния лекар. СНИМКА: Архив

Добре е, че се предприемат стъпки антигенните тестове за COVID отново да станат безплатни. Недостатък е, че това решение идва едва след като пикът на поредната вълна на заразата полека преминава (така твърдят и здравните експерти, и математиците). Да припомним, че още преди месец за връщането на безплатните тестове настояваха както личните лекари, така и омбудсманът. Аргументите им бяха, че безплатните тестове изваждат наяве скритата заболеваемост.

Излишно е да се спори - все повече хора отказват да си плащат тестовете, защото във времена на криза изследването си е сериозно перо, което не всеки може да си позволи. Това се видя при последната вълна от COVID, когато официално регистрираните случаи бяха много малко, защото тестовете бяха платени. Успокоителното беше, че тежките случаи все пак не бяха толкова много и болниците ги поемаха без напрежение.

Цялата медицинска и административна процедура с пандемията е крайно време обаче да бъде регламентирана. И веднъж приетите правила да не се променят. Докато има COVID, правилата да са в сила. Например - карантината е 5, 7 или 10 дни. Решават го специалистите и това правило не се променя. Или случаят с тестовете - записва се, че те са безплатни и достъпни за всички желаещи. И толкова.

В противен случай наблюдаваме едно любителско поведение от здравните власти (вероятно добре подплатено с аргументи, че една мярка влече след себе си и харченето на немалко пари). Но подобно поведение не е в интерес на обществото. Защото болните от COVID, вместо да се тестват и да са в карантина, спокойно разнасят заразата напред - назад - по автобуси и влакове, в училище и в офисите. Обаче държавата е спестила едни пари.

Впрочем добре е да припомним, че според българската конституция гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. Хубаво е тези светли идеи да се случват и в живота, нали? Иначе за какво ни е тази конституция, ако я газим.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • СНИМКА: Pixabay

    А откъде си намират дрога дрогираните шофьори?!

    Всеки ден със законна гордост от МВР съобщават колко проверки са извършили пътните полицаи и колко дрогирани шофьори са заловили. Ето, само днес отчитат 27 хванати дрогирани от 9527 проверени. Усърдните всекидневни проверки, започнали след като надрусан криминален тип уби две момичета на бул. "Черни връх" в София, са похвални