Защо се шири неприязън към либерализма

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/12251832 www.24chasa.bg
Червеният площад в Москва, Русия СНИМКА: Ройтерс

Отдавна се шири неприязън към либерализма, либералите и либералното. Предимно от хора, уж образовани, уж четящи и знаещи, които хал хабер си нямат какво означават тези думи. Някои от тях проверяват все пак в Уикипедия, за да звучат по-образовано и аргументирано. Всъщност цялата работа няма нищо общо с критика на либерализма, а е плод на защита на деспотизма, бандитизма и най-обикновената кражба.

Либерализмът е толкова широко феномен и различните му граматически форми имат толкова много значения и употреби, че да го отричаш е все едно да отричаш пътя, къщата, улицата, стола или масата. Не че не може, но или трябва да влезеш в непосилно спекулативни философски разсъждения или да се превърнеш в обикновен глупак с промит от евтините медии мозък. С отричането на либералното случаят е по-скоро второто.

Либерално означава най-общо свободно. Свобода на хората, свобода на индивида. Каква е тази свобода, как се изразява и докъде стига е безкраен океан от интерпретации. Критиките спрямо либералното обаче не идват от образовани интерпретации, а от отричане на свободата и човешките права под каквато и да било форма. Те идват от гангстерски образувания, които искат да изземат свободите, правата и най-вече физическите блага на другите. Просто казано - да ги окрадат.

Тези гангстерски образувания може да са по-откровени в намеренията си, мафията е подобен случай. Може обаче да се оправдават с вяра в бога, православие, ислям, славянство, нация, морал, семейство или каквото им попадне, за да промиват главите на хората. Нашенският антилиберализъм има най-вече руски корен, макар да е смесен и с разни други неща, като местен феодализъм или държавна мафиотизация.

Руският антилиберализъм не е нищо друго освен оправдание за грабеж, смесен със завист. Западът е лош, демократичното разпределение на власт е лошо, защитата на частната собственост е лоша, всичко това е морално гнило, неправославно, неславянско, неруско и води към разложение, хомосексуализъм, проституция и разпад на семейните ценности. Затова ние, превзелите властта и благата на земята, сключваме сделка, да ви пазим от либерализма и моралния разпад срещу вашите свободи и материалните блага на нашата земя. И на плода на вашия труд.

Това е. Никакъв либерализъм и антилиберализъм няма в цялата работа, става дума за присвояване. За какви строги морални и антилиберални походи може да говори страна, която е на първо място по аборти в света, с почти два пъти повече от Виетнам, втората в класацията; която е на 136-о място в света по корупция; на 144 място в индекса за демокрация, отпреди войната, сега ще падне още надолу, в категорията на крайната автокрация; която е може би най-богатата страна на природни ресурси страна, но продължителността на живот е с 10 години по-ниска от Запада, срещу когото се бори; страната с втория най-голям процент проституиращи на 10 000 души (данни на USAID); шестият най-голям производител на порнографско съдържания (САЩ е N1)? Страната с най-висок процент разводи? Страна с 1 милион HIV позитивни? И така нататък и така нататък.

Тези коментари нямат нищо общо с моето отношение към правото на аборт, разводите, проституцията, HIV, те просто отразяват безкрайното лицемерия на руския "антилиберализъм", който няма нищо общо с либерализма и неговата критика. Русия има своите проблеми, както и всяка страна, но вместо правителството да се опита да се справи с тях, както всяко правителство в що годе функционираща и отговорна пред хората демокрация, превзетото управление на Русия краде у дома, краде от съседите и залива страната си и света с идеологически оправдания за морал, семейни ценности, православие, славянство и всякакви други измислени оръжейни ансамбли срещу някакъв измислен либерализъм, който заплашвал Русия и руските ценности.

Тъжното е колко дълбоко този напълно несъстоятелен разказ за семейни ценности, православие, братството, славянството, национална идентичност и защита от либералния Запад е проникнал у нас и до каква степен стотици хиляди го преповтарят, било от глупост, било срещу дребни хонорарари, някои от Русия, други от нищожни местни грабителски отчисления.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • "24 часа" на 30 септември - "Тренд": ГЕРБ с 9% пред "Промяната", 6+2 партии влизат

    "24 часа" на 30 септември - "Тренд": ГЕРБ с 9% пред "Промяната", 6+2 партии влизат

    Само в "24 часа" днес - 19 страници политически интервюта, сценарии и прогнози от умни хора  Финалното представително проучване преди неделя. “Възраждане” натежава. Възможни размествания Даниел Вълчев вижда програмен кабинет за 6 месеца - изход двама скарани да свършат нещо Безлов изчисли в проценти - каква власт след вота Поръчваш нова кола на
  • Братоубийствената война в Украйна продължава

    Не война в Украйна, а преговори и мир!

    Всеки ден в Украйна загиват стотици млади и в силата си мъже. Загиват жени и деца. Разрушават се жилища, инфраструктура, рухват паметници на културата. Защо? Каквато и да е причината, тя не може да оправдае гибелта на хора. Жертването на живот е оправдано, само когато така се премахва заплахата за живота, защото животът на всеки човек е реалност