Нинова и Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11902742 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Широкият консенсус, формиран в Парламента около приемането на т.нар. френско предложение, можеше да послужи като отправна точка за формирането на кабинет, така че инициативата на политическия процес да остане в Законодателния орган, а не отново да отива в президентството, където няма да има checks and balances. Да, този кабинет би бил с къс хоризонт, с тесни, но общи приоритети, свързани с геополитическата ориентация на страната.

Малката вероятност за такова развитие на обстоятелствата показва липсата на политическа култура и държавно мислене във всички формации, заподозряни като субекти на такъв кабинет: ГЕРБ, ПП и ДБ. Пред лицето на нов служебен кабинет на Румен Радев, нито една от тези партии не е на нивото на рисковата ситуация.

Не може участието на ГЕРБ в коалиционен правителствен формат да травматизира ПП повече, отколкото едноличното създаване на нов служебен кабинет от Румен Радев. Отиването на Борисов на "слънчев остров", каквото желание изяви Кирил Петков, би обрекло ПП и ДБ на сенчестата и тясната прегръдка на БСП (със слаб ИТН Нинова ще става все по-значима за тях). От ПП и ДБ трябва чудесно да си дават сметка, че текущите разногласия между столетницата и президентството имат чисто кадрово изражение, но не и стратегическо: Корнелия Нинова и Румен Радев се карат кой да кара влака, а не в каква посока да се движи композицията.

Изумление буди и това, че ГЕРБ не могат да се възползват от разлома между ПП и Румен Радев. Такива биха били очакванията към една опитна партия. Вместо това ние виждаме друго. Един път, как декларативният евроатлантизъм на партията си остава само опозиционна поза, доколкото от формацията искат нови избори, които ще доведат до служебен кабинет на Радев, по-силно Възраждане и Стефан Янев в новия Парламент. Втори път, как ГЕРБ бъркат тактическия конкурент ПП с стратегическия им опонент Румен Радев.

Нищо, дори и Конституцията не прави Румен Радев толкова значим, колкото липсата на класа и мъдрост в партиите, които се етикират като про-европейски.

ГЕРБ и ПП в крайна сметка са идентични в нещо: и двете партии са извънредно заети в момента да защитават партийните си лидери. И пак на нас, избирателите, които искаме силна България в обединена Европа, ще оставят да защитим държавата ни.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • "24 часа" на 13 август - САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия

    "24 часа" на 13 август - САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия

    Само в "24 часа" на 13 август четете: 80 години по-късно САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия Гневен след всяка жертва, премиерът Донев нареди: Полицаи на точките катастрофи, нито един без книжка зад волана Ще ми се някой да ни води, но липсва - лутането е проблем за света - интервю със скулптора Павел Койчев Днес луксът за