Заради ветото: краен антибългаризъм в С. Македония, а у нас - антимакедонизъм

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11901564 www.24chasa.bg
Протест на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ по време на гласуването на правителството през 2020 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Нашата външна политика по отношение на Северна Македония се основаваше през последните години на погрешни принципи.

Придобили с членството си в ЕС известна сила спрямо тях, ние се държахме патерналистично, от позицията на силата - да ги заставим да признаят, да ги принудим - ако искат членство. Преекспонирайки нелеките различия в прочита на историята и разбирането на идентичностите до степен да доминират над политическите решения, ние с ветото чувствително засегнахме жизнените интереси на македонските граждани и стимулирахме благоприятна среда за антибългарски настроения.

Добре известно е, че до ветото нашите отношения се подобряваха, за което допринасяше и политиката на правителството на Зоран Заев. Ветото предизвика вълна на краен антибългаризъм в Северна Македония, която рефлектира във вълна на краен антимакедонизъм в България.

При тази силно влошена обществена среда беше изключително трудно да се води конструктивна политика, както от двете правителства, така и от Европейския съюз. Крайно време е в бъдеще да утвърдим принципа на реципрочност и равноправие в отношенията си със Северна Македония. Много важно е да се даде отпор на пропагандата на определени среди в България, които внушават, че в нашата съседка всички са антибългарски настроени, че всички политически сили водят антибългарска политика.

Крайно време е да прозрем, че сред македонското общество и особено сред македонската интелигенция има много хора, които въпреки всичко остават приятели на България и полагат големи усилия срещу по-нататъшното влошаване на отношенията. Такива хора има не малко и сред политическите среди, въпреки изпитанията на които са подложени благодарение и на българската разрушителна политика.

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Костадин Костадинов в БТА

    Българският неофашизъм и неговият фюрер

    Смисълът от изучаването и познаването на историята е един. Поуки за настоящето и за обозримото бъдеще. За съжаление, както е казал още Хегел, хората са най-малко склонни да си вадят поуки от историята. Няма никакъв начин да разпознаваме това, което се случва в настоящето, ако нямаме знания, които, естествено, са предварителни