Западни наблюдатели: Вдигането на ветото не означава непременно пробив

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11893019 www.24chasa.bg
Скопие СНИМКА Ройтерс

Еманюел Макрон и Карл Нехамер поздравиха България за вдигането на ветото, но пътят на Скопие към ЕС може да остане блокиран, отбелязват западни медии.

"България вдига ветото срещу Северна Македония”, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод решението на българския парламент да одобри предложението на френското европредседателство за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Австрийският канцлер и френският президент поздравиха България

От европейското издание "Политико” отбелязват: "Българските депутати отварят вратата към преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС". Германската телевизия "N-tv" също смята, че "диалогът на ЕС със Северна Македония е все по-близо".

Австрийският канцлер Карл Нехамер вижда в българското решение "пробив" и поздравява Кирил Петков за личния му ангажимент към отварянето на вратата за преговорите на Северна Македония с ЕС, пише австрийският "Дер Щандарт”. Нехамер е убеден, че решението на българския парламент ще доведе до ускорено решаване на конфликта.

Френският президент Еманюел Макрон също определи решението като "важен напредък". През 2020 година именно Франция и Нидерландия забавиха началото на преговорите на Северна Македония и Албания. Дотогава България не е имала никакви възражения, припомня австрийското издание.

Пътят на Скопие към ЕС може да остане блокиран

Много наблюдатели предупреждават да не се гледа на това вдигане на ветото като "пробив", пише Михаел Мартенс от ФАЦ, защото предложението включва много български искания и предварителни условия. Има опасност пътят на Северна Македония към започване на преговори с ЕС да остане блокиран, отбелязва още Мартенс.

Искането за включването на българите в конституцията на Северна Македония изглежда най-лесно изпълнимо, четем още във ФАЦ. Но България също така настоява, че македонският език не съществува, а трябва да бъде разглеждан като диалект на българския, освен това Северна Македония трябва да се подчини на българския прочит за "общата история" и да го включи в учебниците. Подобни искания няма как да бъдат наложени политически в Северна Македония, смята Мартенс.

Вдигането на ветото обаче може да се окаже добра новина за Албания, пише още германското издание. Защото до момента Брюксел третираше двете държави по равностоен начин. Сега, ако Албания напредне, а Северна Македония - не, това може още повече да обърне албанците в Северна Македония към Тирана и Прищина.

За Скопие "френското предложение" е неприемливо

От "Политико” отбелязват, че рязката промяна в позицията на България сега ще затрудни македонския премиер, който се обяви против предложението на френското председателство на Съвета на ЕС.

Бившият външен министър на Северна Македония Никола Димитров също заяви, че "в отношенията с България трябва незабавно да спрем да "награждаваме" ветото с трайни отстъпки. Ветото нарушава член 2 от Договора и София трябва да бъде ощетена, а не възнаградена.”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • "24 часа" на 13 август - САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия

    "24 часа" на 13 август - САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия

    Само в "24 часа" на 13 август четете: 80 години по-късно САЩ пращат легендарните "Крещящи орли" да ни пазят от Русия Гневен след всяка жертва, премиерът Донев нареди: Полицаи на точките катастрофи, нито един без книжка зад волана Ще ми се някой да ни води, но липсва - лутането е проблем за света - интервю със скулптора Павел Койчев Днес луксът за
  • Вратарят и капитан на "Левски" Николай Михайлов върви и се кръсти преди дузпите. В случая и това не помогна. СНИМКИ: LAP.BG И ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

    След 9 месеца приказка "Левски" роди кошмар. И един въпрос: Quo vadis?

    Футболният “Левски” живя в “синя” приказка, но написа само увода и превърна възкресението си в кошмар. А след него има само един въпрос: Quo vadis? Quo vadis е исторически роман от Хенрик Сенкевич. В превод от латински: “Къде отиваш”. Заглавието е заимствано от житието на свети Петър. Напускайки Рим, той среща Исус Христос и го пита: “Господи