Акад. Петрунов: Вълната стихва, но това не значи бърз край на пандемията

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10728352 www.24chasa.bg
Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: Йордан Симeонов

- Единственото спасение е да се прави ежегодна ваксинация

- 15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините

Имаме постепенно стихване на тази вълна по света, но това не означава, че ще излезем толкова бързо и толкова лесно от тази пандемия. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Според него както по отношение на грипа всяка година слагаме ваксина, имунизацията е "единственото спасение" за бъдещото затихване на пандемията от коронавирус.

"Ваксините, лекарствата, които се разработват и спазването на мерките, е единственото, което може да ни спаси до превръщането на коронавируса в обикновено респираторно заболяване. Имунизацията води до намаляване на риска на мутация на вируса", подчерта акад. Петрунов.

Според него, за да бъде подтиснат вирусът, трябва да се постигне колективен имунитет - не по-малко от 80 процента от човечеството.

"Ще прилагаме и лекарствата, които ще лекуват, но няма да профилактират. Лекарствата за коронавирус са ефективни в първите дни - от 5-и до 7-мия от заразяването, едва ли ще могат да се приемат свободно от хората в домашни условия. Проблем е голямата изменчивост на вируса, смятахме, че омикрон е последният, но са изолирани нови варианти", каза още акад. Петрунов.

15% от хората са с дефект на имунната система и не могат да реагират на ваксините, затова се разболяват, като това е добре известно в медицината.

"Ваксината не може да бъде 100% ефективна, тя е 90 до 95% ефективна. Хората със странични заболявания също са с отслабена имунна система. Приемането на витамините C и D несъмнено повлиява положително срещу ковид", добави акад. Петрунов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо