Асен Василев: Ако проектобюджетът на служебния кабинет е в синхрон със заложените политики, може да бъде използван. Ако не - ще трябва да бъде преработен

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10466212 www.24chasa.bg
Асен Василев е съпредседател на “Продължаваме промяната” и номинация на партията за бъдещ финансов министър. Той бе на поста и в предишния служебен кабинет на Румен Радев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Не приемам като натиск нито това, че служебното правителство го внася, нито призива на Радев, казва съпредседателят на "Продължаваме промяната", който е номинацията на партията за финансов министър в новия кабинет

- Г-н Василев, в словото си пред парламента президентът Румен Радев посъветва новото мнозинство да обърне внимание на проектобюджета, който ще бъде внесен от служебното правителство. В интервю за “24 часа” преди време обаче вие изразихте мнение, че  бюджет 2022 може да се приеме дори в началото на следващата година. Какво ще бъде вашето отношение към това, което ще внесе служебният кабинет?

- Още не съм се запознал с проекта, тъй като сме концентрирани върху преговорите за правителство и коалиционно споразумение. В момента, в който преговорите приключат, ще прегледам проекта на служебното правителство и ще мога да ви дам по-конкретни отговори. Наистина не знам какво е залегнало в него.

- Някои от нещата вече бяха анонсирани от финансовия министър Валери Белчев...

- Да, но е несериозно по медийно отразяване да се коментира такъв важен проектозакон. Трябва да се седне детайлно, с дирекците, които са го изготвяли.

Да се види какви

политики са залегнали

Да се види какво се е случило в срещите с тристранните партньори, със синдикатите и работодателските организации. Знаете - една бюджетна процедура е доста сложен и бавен процес. Ние като служебен кабинет минахме през него за месец и половина, а после поне 2-3 седмици в парламента.

И е много важно всичко да се огледа,

за да няма пропуски и проблеми

Така че, като се запозная с проекта, тогава ще мога да коментирам дали продължаваме с него, дали се прави нов проект и въобще - как процедираме.

- Приемате ли думите на Радев и въобще решението да се внася проектобюджет от служебното правителство като натиск върху бъдещите управляващи от страна на президента?

- Не. Не го приемам като натиск. Ако има проект, който е в синхрон с това, което се сглоби като правителство и като коалиционно споразумение е заложено за следващата година като политики, то този проект може да бъде използван.

Ако проектът не отговаря например на структура и състав на Министерския съвет, има нови министерства или агенции се местят, или не отговаря на заложените политики, най-вероятно ще трябва да бъде доработен или преработен, за да могат да се получат нещата.

- ГЕРБ обявиха, че внасят проекторешение за въвеждането на мораториум върху нов външен дълг.

- Силно се надявам да не използват думата “мораториум”, защото това е нещо по-различно от това, което те се опитват да постигнат.

Те искат да сложат таван на дълга

В правото си са да го предложат и парламентът да реши дали да го приеме, или не.

- Кажете как вървят разговорите с партньорите ви за постовете в бъдещото правителство?

- Когато сме готови с проектосъстав на правителството и структура на Министерския съвет, това ще бъде разписано и ще бъдат уведомени всички медии. Всичко останало са спекулации.

В момента се разписва детайлно коалиционното споразумение на база проведените срещи и се уточняват механизмите на вземане на решения в коалицията и всички други точки, които подлежат да бъдат включени в едно коалиционно споразумение. Подготвяме текстове, които да бъдат обсъдени през уикенда и да могат да бъдат приети от органите на партиите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Ъглошлайфът на Путин - опит да повтори салфетката на Сталин и Чърчил

    Познавачи на Кремъл смятат, че Путин имал две-три важни амбиции. Сред тях те нареждат връщането на руския контрол върху Украйна, тоталната ерозия на НАТО и желанието му да превърне Русия в незаобиколим противник на Запада. Ясно е, че Русия търси реванш за загубата от студената война. Затова от години дрънка оръжия и анексията на Крим бе само част
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо