346 българи във въртележката на 19 правителства за 31 г.

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10448091 www.24chasa.bg
Сергей Станишев се ръкува със Симеон Сакскобургготски СНИМКА: Снимка: Архив

Как през 2005 г. се роди тройната коалиция след месец и половина обтегнати нерви, един провален мандат и един върнат, преследване по кулоарите и срещи без вратовръзки

На 29 ноември на българския книжен пазар излиза най-новата книга на издателство “Труд” - “Как се става министър в България”.

346-има души са в тази книга - клели се да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри след 1989 г. 19 правителства с 16 премиери управляват страната до септември 2021 г., когато встъпи второто служебно правителство с премиер Стефан Янев.

В 440-те страници на историческия наръчник ще намерите пълна информация за това как се създаваше всяко едно от тези правителства.

Предлагаме ви откъс от главата за създаването на кабинета на Сергей Станишев - правителството на тройната коалиция.

Въпреки че близо година Станишев е по подразбиране кандидатът за премиер, а на 25 юни 2005 г. партията му печели внушителните с днешна дата 30,95% (или над 1,129 млн. гласа), както обикновено се завъртат и други имена за министър-председател, най-шумно – това на Коста- дин Паскалев.

“Мит е, че ще

съм премиер

на БСП”,

обявява обаче бившият вице при Царя още през март. Реално червената “Коалиция за България” е единствената, която увеличава своите резултати спрямо изборите през 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски помита познатата политическа двуполюсна система. Левицата печели 300 хил. гласа повече от резултата си в предходното 39-о НС. Царската партия взема 22,86%, а ДПС – 12,8.

Първоначалната идея е за правителство на малцинството на БСП и ДПС. 82 червени мандата плюс 34 на ДПС правят скромните 116 и макар по ръба на нервите, с много пазарлъци и пробив при отделни “националноотговорни” депутати от опозицията – “Атака” и “Български народен съюз” (коалицията между Мозер, Каракачанов и Софиянски), социалистите са убедени, че кабинетът им ще мине. Но след 10-часово заседание и наложен таен вот към 23 ч. на 27 юли Народното събрание сътворява причудливата ситуация да избере само премиера.

Това е друг факт, с който Станишев остава в историята ни – макар и за кратко, той се оказва първият министър-председател без правителство. Двете проекторешения се гласуват поотделно в парламента и това за премиер минава, а 4 часа по-късно при

драматичен

среднощен вот

е отхвърлено предложението за структурата и състава на Министерския съвет.(...)

В крайна сметка, след месец и половина обтегнати нерви, един провален мандат и един върнат вече, наближават финалните метри. БСП, НДСВ и ДПС потъват в неколкодневни тежки разправии за конкретните постове. Стига се до

прословутата

формула 8:5:3

за разпределение

на министерските кресла между тях. А според участници в онези преговори всъщност тя е изведена от Румен Петков още на една от първите срещи. Тогавашният зам.-шеф на БСП и настоящ председател на АБВ е математик по образование.

Той я извежда от математически модел, който отчита вота на избирателите като абсолютни гласове и броя на депутатите на всяка от трите формации, плюс практиката досега в Министерския съвет креслата да са между 16 и 20.

Договорката първо е коя партия кой ресор взема, на по-късен етап започва да се говори с имена. А за да се отговори на претенциите на всички, се правят и структурни промени – министерствата на икономиката и енергетиката се сливат, а туристическото и спортното стават агенции. Заради драмата на НДСВ, че реално остават само с министерства без портфейл, от БСП склоняват да направят отделно ведомство за Николай Василев – на държавната администрация.

Всеобщ е консенсусът Пламен Орешарски да стане финансов министър. ДПС едва не слага ръка на социалното министерство, но там БСП е непреклонна и така след управлението на Емилия Масларова днес България е страната в Европа с най-дълго майчинство. Ангел Найденов пък сам декларира, че се отказва от номинацията за военен министър,

за да се спаси

споразумението,

за него остава парламентарната комисия по отбрана.

Финалната структура на правителството е договорена в една слънчева августовска неделя в празната сграда на парламента на пл. “Народно събрание”. Краят се вижда, обстановката е ведра, няма любопитни репортери и участници дори отскачат за по бира до близки заведения.

Точно 52 дни след изборите за първи път от началото на прехода трипартийната коалиция успява да излъчи правителство. Лично Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и Сергей Станишев оглавяват новосъздадения Съвет на коалицията. “Всички направихме компромис. Всички останахме неудовлетворени”, обобщават по-късно водещи фигури от трите партии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо