Рашков намери в Пловдив и главен секретар на МВР (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10052473 www.24chasa.bg
ПЕТЪР ТОДОРОВ

В последните си дни служебното правителство завърши

кадровите промени в службите

Временният шеф на пловдивската полиция старши комисар Петър Тодоров да стане главен секретар на МВР. Това предложение на вътрешния министър Бойко Рашков одобри служебният кабинет на вероятно последното си заседание. За да стане факт назначението на Тодоров за главен секретар, трябва президентът Румен Радев да издаде указ.

С това реално завършват кадровите промени в службите, започнати от вицепремиера Бойко Рашков веднага след назначението на служебното правителство в средата на май. Първият сменен началник бе именно досегашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов, като основната причина за уволнението му бяха действията на униформените при охраната на протестите през 2020 г.

В последните над два месеца МВР нямаше нов главен секретар, а длъжността се изпълняваше от заместника на Иванов Стоян Темелакиев. Основната причина за бавното намиране на нов титуляр за поста главен секретар на МВР е била

поредица от

откази, които

получил Рашков

от хора, на които е предлагал, твърдят източници на “24 часа” от вътрешното министерство.

Междувременно служебното правителство, отново по настояване на Бойко Рашков, смени изцяло ръководствата на ДАНС и Държавна агенция “Разузнаване”, а преди седмици бяха назначени и постоянни началници на военното разузнаване и на Военна полиция. Последните две назначения се блокираха от месеци заради спорове между бившия вицепремиер Красимир Каракачанов и президента Румен Радев.

Старши комисар Петър Тодоров до края на май оглавяваше пловдивското Първо РУ. С идването на власт на служебното правителство той бе издигнат за зам.-директор на областната дирекция на МВР в Пловдив. Това стана, след като при акция на “Вътрешна сигурност” бяха арестувани шефът на Трето РУ Самуил Хаджиев и полицаят Атанас Качаков по подозрение, че подготвят кражба на няколкостотин килограма марихуана и отвличане.

Веднага след издигането си Тодоров реално почти моментално пое функциите на временен началник на дирекцията, след като титулярят Йордан Рогачев първоначално бе в болница, а след това излезе в отпуск по бащинство.

Петър Тодоров

има брат -

юриста Владимир

Тодоров,

председател на

Асоциацията

на пострадали

при катастрофи,

който бе отличен в инициативата на “24 часа” “Достойните българи” през 2009 г.

Преди дни служебният вътрешен министър Бойко Рашков награди Петър Тодоров с почетен медал за професионализъм и добра работа по организацията и провеждането на изборите.

“24 часа” потърси за коментар новия главен секретар, но той не вдига телефона си. От понеделник е излязъл в отпуск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Кой има полза от сатанизирането на лекарите

    Сатанизирането на българските лекари продължава. Всеки ден излизат различни по посока компромати и върви чистка с неясна мотивация. Мислехме си, че това е породено от неистовия стремеж да се ликвидира всичко, което мирише на Бойко Борисов. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров (R.I.P.). Според последните социологически данни партия ГЕРБ твърдо е
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо