Какво е мраморно месо?

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9978842 www.24chasa.bg

Мраморно се нарича месото от някои породи телета и свине при специално хранене. Във влакната на това месо има тънки слоеве сланина, подобни на цветните жилки в мраморния камък. При готвене тези жилки сланина се топят и месото става нежно и крехко.

"Мраморност" се постига при хранене на животното със зърно и при особени условия на отглеждане. Дажбите са с царевица и ечемик за период от 200-300 дни. През това време то е в клетка, почти не се движи и в резултат на това в мускулите му се образуват жилки тлъстина. Тъкмо от тях зависи вкусът на месото. Колкото повече са те, толкова по-нежен е стекът.

Има 3 вида мраморност: select (обикновено телешко), choice (подбрано телешко) и premium (висша степен).

Този вид месо е деликатес и търсенето му постоянно расте. Най-големите му ценители са жителите на мъничката държава Люксембург. Там с мраморно месо са заредени всички магазини и заведения и дори уличните сергии, и потреблението е смайващо. 

 Поданиците на велигия херцог на Люксембург са само неколкостотин хиляди, но нагъват месо, та се късат, както се казва. Великото херцогство е държавата с най-голямо потребеление на всякакво месо в света - на човек от населението се падат по 627 кг годишно. За сравнение - в най-бедните няколко държави и в религиозната Индия човек изяжда по едва 5 кг месо годишно.

Освен селекцията и специалното хранене за постигане на все по-фина мраморност производителите поят животните с мляко или бира. Някои ги държат на тъмно, други прилагат и вибромасажи под музикален съпровод.

Най-често мраморно е телешкото месо. Първо то се появи в Япония от породите тодзима за мъжко животно и вагиу за женско. Сега най-добрите породи за мраморно месо са ангус, херефордска, шорт хорн, вагиу както и млечните джърси и браунвих. Мраморно свинско се получава от породите унгарска мангалица и дюрок.

Още пояснения за здравословното хранене четете на 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Неразделен с цигарата е Малин Кръстев. Актьорът пафка нонстоп, докато е на кръчма с приятели. Облечен неглиже, Малин веднага предизвика интереса на случайните посетители. Снимки: България

По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. Двете блондинки седнаха на открито и поляха обяда със студено бяло винце. Наздраве! Снимки: България