Петър Димков за слънчасването

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9961907 www.24chasa.bg

Слънчасването (слънчев удар) става главно при изморяване при силна горещина и засяга по-често неаклиматизираните хора. Признаци. Слънчасването понякога може да настъпи изведнъж - болният пада в несвяст, не може да се вдигне, усилено диша, но по-често то започва с главоболие, тежест под лъжичката, замайване, силна жажда, лицето става синьо-червено, пулсът е слаб - може да се явят и конвулсии. Дишането е учестено. Кожата е гореща и суха, телесната температура се покачва.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Да се избягва излизането на открито при силна горещина, да се носят бели шапки с предпазители на тила, да се избягват в такова време спиртните питиета.

Лечението се провежда по спешност от лекар.

Първа помощ. Народната медицина препоръчва, когато слънчасването вече е станало, болният да се занесе на сянка, да му се съблекат дрехите до кръста (или да се разкопчаят, особено на врата), да се постави в полуседящо положение и да му се сипва студена вода на главата, шията, гърдите и гърба, като те се разтриват. Или да му се поставят студени компреси на главата и гърдите, натопени най-добре във вода и оцет наполовина, а ако условията позволяват, компресите да бъдат съчетани и с коремен компрес и "мокри чорапи", натопени в същия разтвор, като се сменят, щом се затоплят.

Добре е главата (темето) да се налага или с хладък селски хлебен квас, или с лапа от чеснов лук, счукан и разбъркан с оцет, или пък с листата на репей, намазани с кисело мляко или зехтин. Да се поднесе на болния амоняк (под носа) и ако дишането му стане трудно и неправилно, да се предприеме изкуствено дишане. Ако е възможно, да му се направи веднага и една топла клизма (З6С) с 1 л вода и 1 лъжица сол. Да не му се дава друго, освен студена вода или студен чай. Полезно е в ушите на слънчасалия да се слагат на 2-3 мин. памучета, натопени в солена вода (на половин чаша вода 1 ч.л. сол).

По-късно може на главата да се слагат студени компреси, натопени или в пресен сок от краставици, или в разтвор от сода бикарбонат (1 ч.л. сода на чаша студена вода).

Всички напътствия на великия лечител са на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Неразделен с цигарата е Малин Кръстев. Актьорът пафка нонстоп, докато е на кръчма с приятели. Облечен неглиже, Малин веднага предизвика интереса на случайните посетители. Снимки: България

По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. Двете блондинки седнаха на открито и поляха обяда със студено бяло винце. Наздраве! Снимки: България