Минерална вода „Михалково“ – грижим се за природните ресурси

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/9623271 www.24chasa.bg

Нужна е регулация на развитието на нашата индустрия в съответствие с европейските норми в сектора

ДИМИТЪР ДЪЛГЪЧЕВ – Председател на УС на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България; Председател на ТПК „Михалково” и Изпълнителен директор на „Михалково” АД

- Г-н Дългъчев, днес е Световният ден на водата. Защо има такъв ден?

- Целта на „Световния ден на водата“ е да привлече общественото внимание към значението и отговорността към питейната вода. За това, че водата като природен ресурс трябва да се използва разумно. И особено сега, по време на пандемия, се убеждаваме за пореден път, че даровете на природата трябва да се уважават и респектират.

- Какво е нужно да се промени, за да работят спокойно в България производителите на минерална вода?

- Трябва ни регулация на развитието на нашата индустрия в съответствие с европейските норми в сектора. Нека народните представители да обърнат внимание на предложенията, идващи от бранша, за проекта за нов Закон за храните. Ние работим за устойчиво законово постановяване в България на единствения и утвърден в цяла Европа модел на експлоатация на водния ресурс, използван за бутилиране на натурални минерални и изворни води - на едно находище да има само един отговорен стопански субект, който да развива собствената си уникална марка и да гарантира на потребителите и на държавата спазването на всички изисквания, включително за опазване на ресурса.

- Вие самият се занимавате с добиване и бутилиране на минерална и изворна вода с марката „Михалково“. Как се справяте по време на пандемия и с какво се борите?

- Справяме се отговорно. Това е изпитание за нас, но и за всички хора. Не трябва да се оплакваме – здрави сме, ваксинираме се и работим за това хората да пият качествена вода и да са по-добре информирани за ползите от пиенето на вода.

Ние работихме здраво и изградихме собствен водопровод от извора до фабриката в Михалково и вече не сме зависими от държавната водопреносна мрежа. Така ние носим отговорност за всяка конкретна бутилка вода – от добиването през бутилирането и транспортирането – всичко се контролира от нас.

Едновременно с това се борим за нови пазари за нашата вода – в България и в чужбина, защото нашите води с марката „Михалково“ – минерална естествено газирана и изворна, са качествени. Искаме хората да знаят, че в България сме целунати от Господ с такива чисти, вкусни и полезни води. Убеден съм, че ще се справим със сложната ситуация, породена от пандемията – издръжливи сме вече 65 години.

- Какво предстои на „Михалково“ АД през 2021 г.?

- За да отбележим нашия 65 годишен юбилей, ще засадим 65 фиданки в село Михалково, където е нашата фабрика и изворът на единствената естествено газирана вода в България. Така ще върнем жеста към природата, която ни е дарила с това богатство. Подготвили сме приятни изненади за нашите служители и партньори и ще направим празник с музика и танци в селото. Надяваме се, че пандемията ще отмине и ще можем да го проведем.

Но най-важното е, че ще уверим хората, че това са само първите 65 години на фабриката за бутилиране на минерална вода „Михалково“. Ние продължаваме и ще се развиваме. Продължаваме с дуалното обучение, със стажантската програма, с иновационната програма, със социалната програма… Продължаваме въпреки пандемията, въпреки затворените заведения, в които се продава нашата вода. Надяваме се на солидарност и подкрепа на всички по веригата от добиването, през бутилирането до търговията с водите от Михалково.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Последно сбогом с Иван Налбантов си взеха голяма част от известните актьори у нас. Легендата на българското кино и театър бе изпратен с аплодисменти. Сред учениците му са Ненчо Илчев, Ваня Щерева и Стефания Колева. Всички те пристигнаха в Театъра на българската армия, за да си вземат последно сбогом със своя ментор

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности