
Свръхпреработените храни са свързани с ранна смърт
Консумирането на силно преработени храни може да доведе до наддаване на тегло и да увеличи риска от диабет тип 2
Изненадващо голям брой преработени храни са свързани със сърдечни заболявания и някои форми на рак
Преработените меса при редовна консумация може да допринасят за рак на дебелото черво
2,7 милиона смъртни случая годишно в Европа са свързани само с четири основни търговски продукта, сред които е и ултрапреработената храна
Тези и подобни заглавия от здравните секции на медиите ни предупреждават почти през ден да избягваме силно видоизменените с консерванти, стабилизатори, оцветители и други храни със спорни подобрители на вкуса.
Някои пазарни проучвания изчисляват, че до
70% от хранителните стоки са преработени храни. Д-р Карлос Монтейро, който пръв дефинира понятието за преработена храна, казва, че "крайният продукт от ултрапреработката на храната са продукти, които може би не трябва да наричаме храни, защото са много далеч от оригиналните храни". За всяко третирано нещо, което купуваме, вероятно може да се каже, че има и вредни съставки. Но няма съвременен работещ човек със семейство, който да може да живее само на така наречените цели храни - пресни, ферментирали и сушени плодове и зеленчуци; варени зърнени и бобови култури; цели ядки и семена; саламурени и естествено зрели сирена; яйца; естествено сушени меса и риба; квасен хляб от древна пшеница.
Остава все пак да се задоволи с изборите на принципа на най-малкото зло. Здравословните храни са тези, които са били минимално обработени. Минимално преработените храни са леко променени за по-лесно съхранение, приготвяне и консумация. Но това не променя драстично хранителното съдържание на храната. Насочващи селекции има много, но се различават в зависимост от географската точка. "Пътеводителите" за хората в Съединените щати обикновено не отговарят на по-неотстъпчивите критерии на европейците. Проучване в Lancet Regional Health класира като най-приемливи индустриални храни 5 групи продукти с вариантни подвидове.
100% пълнозърнест хляб
Да, той също е силно преработена храна - вижте етикета и го прочетете с разбиране, помислете и през колко манипулации преминава брашното. Но е най-приемливото в сектора с хляба. Въпреки евентуалните набухватели, стабилизатори и други Е-та.
Благодарение на високото си съдържание на фибри, витамини от група В и други ценни хранителни вещества пълнозърнестите видове са хлябовете, които диетолозите най-много препоръчват.
Кисело мляко, дори с добавки
Може да изглежда нелогично, но дори да е подсладено или с почти отсъстваща масленост, киселото мляко остава полезна храна основно благодарение на балансираните белтъчини и добрите бактерии, с които е заквасено. Когато в суровината са добавени така наречените гуми и сгъстители, е спорно, но на такова мляко може да налетите и при недобросъвестни снабдители извън търговската мрежа.
Изварата и сиренето, особено саламуреното
Добавеното голямо количество сол, на което науката категорично възразява, е преодолим проблем - изкисването във вода изважда голяма част от натрия. Твърдите зрели жълти сирена също са приемлива храна, стига да не съдържат голям списък от добавки.
Сварен боб (леща, нахут) или зелен фасул
в стъклени буркани
При тях също основният проблем може да е солта, но ако изплакнете зърната преди готвене, я намалявате с 40%. Приготвянето на тези изключително полезни бобови храни от нулата е продължително и ако консервите ще насърчат да ги ядете по-често, не се колебайте. Набавяте си отлични количества фибри, желязо, магнезий.
Консерви риба
Ако това е единственият ви начин да имате на масата риба, е по-добре от нищо. С всички условности за замърсяване на водния свят с тежки метали. Вариантите в стъклени буркани, както често се предлага риба като тон, са най-приемливата "опаковка".