Ново устройство облъчва нервите с ултразвук и понижава високото кръвно налягане

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/14531401 www.24chasa.bg
Апарат за измерване на кръвно налягане

Учени установиха, че подобно на миниатюрно торпедо устройство, което поразява нервите със звукови вълни, понижава високото кръвно налягане, пише „Дейли мейл“.

Когато приспособлението, по-малко от кибритена клечка, се постави в бъбречната артерия (която пренася кръвта от сърцето към бъбреците), то изстрелва ултразвукови вълни, за да блокира нервите в стените на артерията. Те играят ключова роля в регулирането на кръвното налягане. Нови изследвания показват, че блокирането на тези нерви по този начин води до значително понижаване на кръвното налягане.

Един от всеки трима възрастни европейци има високо кръвно налягане или хипертония, което се определя като стойност 140/90 mmHg или повече. Тъй като хипертонията рядко предизвиква симптоми, много от засегнатите дори не осъзнават, че имат проблем.

Ако високото кръвно налягане не се лекува, то може да доведе до сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт и необратимо увреждане на бъбреците. Лечението обикновено започва с промяна в начина на живот, като например предприемане на диета, намаляване на приема на сол или отслабване.

Ако това не помогне, могат да помогнат лекарства като АСЕ-инхибитори (които разширяват кръвоносните съдове, намалявайки налягането), бета-блокери (които блокират хормоните, повишаващи кръвното налягане) и диуретици (които премахват излишната течност). Но при около една трета от пациентите тези лекарства не успяват да контролират кръвното налягане.

Новата торпедо-технология се основава на разбирането, че в някои случаи хипертонията се причинява отчасти от неправилно функциониращи нерви в бъбреците, които задържат повече сол и вода, което повишава кръвното налягане.

При новото лечение се прави малък разрез в слабините под местна упойка и се въвежда катетър (гъвкава тръба), който се насочва през кръвоносните съдове към артерията, снабдяваща бъбрека. Вътре в катетъра има малко устройство с форма на торпедо, което е свързано с ултразвуков генератор в другия край. Самото устройство се намира в балон, който, след като бъде поставен, се надува с вода, така че да се разшири и да притисне стените на артерията.

След това с натискане на бутон ултразвукът се изстрелва около артерията в продължение на седем секунди, като генерира достатъчно топлина, за да блокира трайно неправилно работещите нерви, докато водата поддържа стените на артерията хладни, за да ги предпази от вредната топлина.

В новото проучване изследователи от Колумбийския университет в САЩ и Парижкия университет във Франция обединяват резултатите от три проучвания, включващи повече от 500 души с хипертония. Резултатите показват, че два пъти повече пациенти, на които е прилагана ултразвукова терапия, са намалили кръвното си налягане до по-малко от 135/85 mmHg в сравнение с пациентите в плацебо групи, съобщава притурката за кардиология на сп. „Джърнъл ъв Американ медикъл асошиейшън“.

Професор Брайън Уилямс, специалист по хипертония в Юнивърсити колидж, Лондон, и председател на Международното дружество по хипертония, коментира резултатите: „Хубаво е да се види как данните от тези добре проведени отделни проучвания на ултразвуковата бъбречна денервация съвпадат“.

Той потвърждава това, което показват отделните проучвания, а именно, че тази техника понижава кръвното налягане средно с толкова, колкото бихме очаквали да се понижи кръвното налягане с помощта на антихипертонично лекарство, пише БТА.

„Техниката също така изглежда безопасна в опитни ръце. Предизвикателството е как да се позиционира тази възможност за лечение наред с основните възможности за борба с високото кръвно налягане, които са здравословно хранене и начин на живот, както и използването на изпитани лекарства за понижаване на кръвното налягане, когато е необходимо“, уточнява професор Уилямс.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Витрините оглежда, докато минава покрай тях Тони Зетова. Знаменитата волейболистка се движи из София в небрежен спортен вид и никой не може да отрече, че изглежда много, много добре. Снимки: България

Сладко-сладко си похапнаха Алек Алексиев и Константин Вълков. Актьорът и журналистът поседнаха на дружески обяд, който поляха културно с червено винце. Наздраве! Снимки: България

ММА боецът Валентин Бенишев има предложения от две големи организации, разказа самият той за Спортната джунгла. Непобеденият талант се завръща в петък на голямата галавечер Max Fight 54 в Пловдив. Бившият съперник на Ислам Махачев ще се бие с румънеца Габриел Буфтя, съобщи jungle.bg. „За сега не водя преговори с нито една от въпросните вериги