Учени установиха, че добрата зъбна хигиена е полезна и за мозъка

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13695474 www.24chasa.bg
Учени установиха, че добрата зъбна хигиена е полезна и за мозъка СНИМКА: Пиксабей

Американски учени установиха, че хората, които са предразположени генетично към кариеси и са с липсващи зъби и протези, по-често имат признаци за влошаващо се състояние на мозъка, съобщи ЮПИ.

Известно беше, че лошото състояние на зъбите и венците може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Сега се оказа, че миенето им е много важно и за мозъка.

Влошено мозъчно здраве се отразява на паметта и способността за ясно мислене. То може да повлияе и на справянето с ежедневието.

"Стоматологичното здраве е рисков фактор, който се променя много лесно. Той дори е един от най-лесните за въздействие. Трябва само да се грижим по-добре за зъбите и венците си и няма да е много скъпо или сложно", каза д-р Сиприан Ривие, невролог от Факултета по медицина в Йейл.

Изследването не показва устната хигиена да подобрява здравословното състояние на мозъка, но това е област, която си струва да бъде изследвана по-задълбочено, каза д-р Джоузеф Бродерик, професор в катедрата по неврология и рехабилитация в Университета на Синсинати.

Рискови фактори като тютюнопушене и диабет имат по-голяма роля за лошото състояние на зъбите и устата от генетични маркери, отбелязва д-р Бродерик в прессъобщение.

Екипът на Ривие анализира потенциалната връзка между здравето на устната кухина и здравето на мозъка, като използва данни от британската Биобанка. Проучването включва 40 000 възрастни без история на инсулт, които са били оценени между 2014 и 2021 г.

Всеки участник е бил изследван за 105 генетични варианта, които могат да предразположат някого към стоматологични проблеми. Учените са разгледали и изображения на мозъците на доброволците с ядрено-магнитен резонанс, като са ги сканирали за увреждания в бялото вещество, хиперинтензивност на бялото вещество и микроструктурни увреждания.

Увреждането на бялото мозъчно вещество може да влоши паметта, равновесието и подвижността, отбелязват изследователите. Микроструктурните увреждания се проявяват като промени във фината архитектура на мозъка.

Проучването установи, че при хората със склонност към кариеси, липсващи зъби и протези количеството на хиперинтензитетите на бялото вещество се е увеличило с 24 процента. При тях имало и 43 процента промяна в показателите за микроструктурни увреждания, видими на магнитно-резонансните им изследвания.

Хиперинтензитетите на бялото вещество обикновено се натрупват безшумно в продължение на десетилетия и са силно свързани с риска от бъдещ инсулт и бъдеща деменция - отбелязва д-р Шиам Прабхакаран, професор по неврология в Медицинския факултет на Чикагския университет, който не е участвал в това проучване.

Що се отнася до връзката между устната кухина и здравето на мозъка, възможно е лошото стоматологично здраве да създава нискостепенно възпаление в организма, което след това да повлияе на лигавицата на кръвоносните съдове, каза Прабхакаран. Това може да доведе до натрупване на холестеролни плаки или микросъсиреци, предаде БТА.

Прабхакаран отбеляза, че са направени някои добри изследвания за въздействието на инфекциите, включително зъбните, които причиняват промени в артериите.

"Нещо толкова просто като грижата за зъбите, миенето на зъбите, ходенето на зъболекар с честотата, която се препоръчва, тези видове дейности си заслужават. Те са повече от козметични", казва Прабхакаран.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае