1000 души в Бургас ще се лекуват дистанционно от смартфона

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13689612 www.24chasa.bg
В УМБАЛ - Бургас, ще има екип, който в реално време  ще следи показателите на пациентите, пращани от самите тях.

Лекари ще следят кръвно, пулс и захар на монитор и при нужда ще реагират бързо

Телемедицината стъпва в Бургас в помощ на най-нуждаещите се от здравно обслужване. Отсега нататък

трудноподвижните самотни хора

ще могат от разстояние да ползват консултациите на лекари, вместо да търсят начин как да стигнат до кабинетите им, за да им изпишат лекарства, да им коригират дозите или, ако се наложи, спешно да бъдат хоспитализирани.

Тази услуга от дистанция се въвежда в Бургас по идея на  кмета Димитър Николов и получи единодушна подкрепа от общинския съвет. В обхвата ѝ попадат предимно хора от рискови групи с хронични заболявания, които трудно стигат до лекарски кабинет.

Поводът Бургас да въведе като практика телемедицината бил случаят с възрастен човек, който починал поради невъзможността навреме да стигне до лекар. Живеел на 12-ия етаж и все отлагал посещението в болница, докато накрая забавянето не се оказало фатално.

“Този случай беше повод ние да не се примирим с това. Разговарях с министъра, помолих да ни даде идея как да се грижим за тези хора и той каза, че в света има пилотни проекти с телемедицина. Има електронни устройства, които следят параметрите и при отклонение може да се реагира.

Скъпо оборудване е, но е глупаво да чакаме бюджета,

трябва да започнем отнякъде”, разказа кметът.

Проектът е разработен от общината заедно с държавната УМБАЛ -Бургас, и преподаватели от Медицинския факултет на университета “Проф. д-р Асен Златаров”.

Хората, които ще се възползват от телемедицината, ще могат от вкъщи по смартфон, таблет или компютър да дават данните си за жизненоважни показатели - кръвно налягане, нива на кръвна захар, пулс и др., и в реално време да получат консултация от лекар, включително и да им бъде оказана спешна помощ. Така ще си  спестят затруднението да ходят до болница, както и време да чакат пред лекарските кабинети.

Данните от пациентите ще се следят на монитор в реално време от здравни специалисти, оборудвани с необходимата техника. Освен аудио

ще има и видеовръзка между пациент и лекар

Другото предимство е, че нуждаещите се няма да зависят от ограниченията на конкретните медицински направления.

Дистанционното обслужване обаче не отменя посещението на лекар  в дома, когато се налага.

На първо време от удобствата на телемедицината ще се възползват 1000 души в Бургас, повечето от които са трудноподвижни и няма кой да се грижи за тях. Всички те се обслужват от домашния социален патронаж, местните програми “Асистентска подкрепа” и “Патронажна грижа” и домовете за стари хора. На по-късен етап, като се намерят допълнително средства, услугата ще бъде

 разширена за по-голям брой хора

Допълнително към новата техника, която трябва да обезпечи началото на телемедицината в Бургас, ще се използва и стандартно медицинско оборудване - пулсоксиметър, термометър, апарат за измерване на кръвно налягане, ЕКГ апарат за измерване на основни здравни показатели – кръвно налягане, пулс, температура, нива на кръвна захар, показатели на сърцето и др. Част от по-обикновените пособия ще бъдат раздадени на нуждаещите си, а с по-сложните ще боравят специалистите, ако се наложи посещение в домашни условия.

“В началото ще обхванем по-малък брой и по-тежки случаи на възрастни хора. Надявам се тази добра практика да може да се развие. Помогнаха ни много преподавателите в Медицинския факултет. Подадоха ни ръка и от УМБАЛ - Бургас, които ще отделят компетентни медицински лица да стоят на мониторите и да следят параметрите, които им подават хората в нужда. Първата крачка вече е факт. Дано резултатите от този първи етап направят така, че скоро да внеса следваща докладна за по-мащабно развитие на проекта, насочен към хората в социалните заведения, за които общината трябва да се грижи, и по този начин намалим трудностите с лечението им”, обясни кметът.

Според наблюденията на общината броят на трудноподвижните и самотно живеещите хора, нуждаещи се от здравни грижи, все повече се увеличавал.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван от телевизионната двойка Иван и Андрей се измъкна с усмивка от пътни полицаи. В такава ситуация го щракат папараците на "България Днес". Продуцентът май направи маневра извън закона с колата си и привлече вниманието на катаджиите на столичния бул. "Мария Луиза". След кратък разговор и разменени любезности с лек смях Иван се спаси без

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае