Д-р Дечо Дечев с молба да напусне “Св. Иван Рилски”, болницата протестира (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13635925 www.24chasa.bg
ДЕЧО ДЕЧЕВ СНИМКА: 24 часа

Директорът на столичната болница “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане. Липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката са част от мотивите в молбата му.

Сред работещите в болницата се разпространява информация, че той е “трябвало” да подаде оставка, обясняват от синдикат “Защита” в писмо до премиера и здравния министър. В позицията си уточняват още, че всички в лечебното заведение са готови да протестират всеки ден, ако д-р Дечев не оттегли оставката си и бъде отстранен от длъжността.

Дечев отрече да му е оказван политически натиск за напускането и посочи като един от мотивите за решението си липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката.

Пред БТА той разказа, че още през ноември миналата година е изпратил писмо до здравното министерство, в което посочва 11 проблема, които спешно трябва да се разрешат. По думите на директора обаче все още няма решение на всички посочени от него проблеми.

Според д-р Дечев част от ръководството на здравното министерство вероятно е против вливането през септември миналата година на белодробната болница “Св. София” в “Св. Иван Рилски”. Някои от поставените в писмото до министерството въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура. Дечев разказа, че болницата със собствени средства е изплатила милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече непросрочени. Близо 30% от персонала на белодробната болница са напуснали преди вливането, каза още д-р Дечев.

През август 2021 г. Дечев се завърна като шеф на болницата след 6-годишна пауза. Той беше отстранен през 2015 г. от здравния министър Петър Москов с довода, че предстои сливане на болниците “Иван Рилски” и “Александровска”, което така и не се състоя. След това Дечев оглави здравната каса по времето на кабинета “Борисов 3”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България

Тина спала с двойник на бразилския национал Бразилският модел Тина станала жертва на доста странна измама. Мадамата участва в "Биг Брадър" в родината си. Именно там разкрила, че е имала свалка за една нощ със звездата на "Тотнъм" и Бразилия Ричарлисон. Истината обаче се оказа различна - Тина преспала с двойник на футболиста