7,80 лв. да стане таксата за преглед, искат личните лекари

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13599323 www.24chasa.bg
Един личен лекар лекува средно 1711 пациенти. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Сега е 2,90 лв., не е вдигана от 10 години

Джипитата предлагат и децата да плащат символична сума

7,80 вместо 2,90 лв. да стане таксата при личния лекар, настояват джипитата. Повече от десет години сумата, която плащат пациентите за преглед, не е променяна.

“Потребителската такса при личните лекари трябва да е 1% от минималната работна заплата”, обясни зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов пред “24 часа”.

И в момента таксата е 1% от минималната работна заплата, но от тази през 2012 г., когато бе 290 лв. Оттогава таксата е замразена.

Според общопрактикуващите лекари с увеличението ѝ, освен че ще се повиши качеството на услугата, ще се привлекат млади кадри.

“Ролята на таксата е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръхизползване на услуги. На всички е ясно, че нещо, което е безплатно, ще бъде експлоатирано безкрайно. Втората функция е допълнително заплащане. Ясно е, че мнозинството от услугите на здравната каса не са по пазарни цени, а са по-ниски. Затова потребителската такса ги допълва”, обясни д-р Пламен Панайотов от Сдружението на семейните лекари в Бургас пред Би Ти Ви.

Дори сумата да не се увеличи с близо пет лева, за да не е шоково за пациентите, джипитата искат тя да се повиши с поне 1 лв. Те предлагат и децата да плащат символична сума от един лев, например. В момента те, както и пациентите със заболявания, ветераните от войните и военноинвалидите, онкоболните и медицинските специалисти са освободени от таксата.

Според председателя на лекарския съюз д-р Иван Маджаров между 50 и 100 човека на ден преминават през кабинетите на личните лекари, а общо в България те са 3990. От тях едва около 13% са под 50 години. Средно те лекуват по 1711 души.

Проблемът с броя на джипитата е известен, а според някои специалисти се е задълбочил след пандемията. 800 хиляди българи от 3891 населени места у нас нямат достъп до личен лекар. Плевен е областта с най-много общопрактикуващи лекари - един на 1311 пациенти. В Кърджали джипитата не достигат и на един медик се падат близо 3 хил. пациенти, показват данните на Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, която правителството прие в края на миналата година.

58-59 г. е средната възраст на общопрактикуващите лекари, показват данните. “Съвсем скоро системата дори няма да е в състояние да се възпроизвежда”, предупреди д-р Маджаров по време на кръгла маса в парламента за проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ. По думите му в първичната помощ над 60-70% от лекарите са над 50-годишна възраст, а над 40% от тях са в пенсионна възраст. Той предупреждава и че ако не се вземат мерки, до 5 години цели региони от страната няма да имат общопрактикуващи лекари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият вратар на Испания и "Реал" (Мадрид) Икер Касияс заби нова журналистка. Красавицата се казва Ана Куилес и работи за италианския телевизионен канал Rai 2. Двамата се появяват за първи път заедно през 2019 г., когато журналистката прави филм за Икер след прекарания инфаркт. Постепенно двамата се сближават и италианските медии твърдят

Емили с тротинетката вдигна на крак цял етаж в столичен мол. Трансмомичето изважда спрей и заплашва да обгази всички, стана ясно от клип, качен в социалната мрежа. Според авторите на клипа действията на Емили не са провокирани с нищо от околните, но явно е под стрес и готова да атакува. Коментарите под публикацията не закъсняха

Спекула и кражби на хуманитарка  Алчността е безсмъртна! Звезда В Сирия лопатите и кирките изчезват, в Турция литват цените на одеялата и свещите  Първи обвинения за кражби на хуманитарна помощ и спекулативна търговия повдига турската прокуратура след опустошителните земетресения. Следствените органи в южната ни съседка са получили голям брой