38 нови терапии кандидатстват да се заплащат от НЗОК

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13222536 www.24chasa.bg
Лекарствата ще се плащат от НЗОК

За реимбурсиране от следващата година в България кандидатстват 38 иновативни терапии. Това каза Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България по време на семинар, посветен на достъпа до новите терапии, предава БТА.

Сред тях са лекарства за лечение на множествена склероза, карцином на гърда, карцином на бял дроб, солидни тумори, В-едроклетъчен лимфом, мултиплен миелом, сърдечна недостатъчност и атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, спинална мускулна атрофия, хиперхолестеролемия, улцерозен колит, депресивно разстройство, псориазис и др.

Терапии, които са в процес на разработване, са за заболявания на централната нервна система, срещу тумори, генни и клетъчни терапии, имунотерапии и др., допълни Денев.

От разрешените за употреба в ЕС 160 нови терапии в периода 2017 – 2020 г. от началото на тази година у нас са достъпни чрез заплащане с публични средства само 49 от тях, посочи още Денев. По думите му достъпът на пациентите до иновативни терапии е най-бърз в Германия – 133 дни, а в България този срок е 764 дни.

Недостатъчният бюджет за лекарства и нарастването на отстъпките, които фармацевтичните компании дават на Националната здравноосигурителна каса водят до влошаване на достъпа до лекарства и оттегляне на компании от България, каза още Денев. По думите му в България трябва да се въведе формула за определяне на годишния бюджет за лекарства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки