Пациентски организации: От януари да влязат в сила електронните протоколи за лекарства за домашно лечение

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/13221673 www.24chasa.bg
Има дефицит на редица лекарства у нас. СНИМКА: Пиксабей

Електронните протоколи за медикаменти за домашно лечение да влязат в сила от януари 2023 г., настояха представители на пациентски организации по време на семинар, посветен на достъпа до терапии. Сега медикаментите се изписват на хартиени протоколи, „пътят“ на пациента е безкрайно дълъг, а някои от болните се отказват от терапиите си заради административните и финансовите тежести, каза Александър Миланов, програмен директор на Националната пациентска организация.

Чрез електронните протоколи ще се намалят административните пречки при получаването им, а целта е спестяване на време и усилия на лекарите и пациентите, посочи Миланов. По думите му електронните протоколи ще намалят злоупотребите в системата. Да се обмисли възможността за отпадане на изискването за физическо явяване на пациента пред лекарска комисия в случаите, в които се налага продължаване на терапията и не са необходими нови изследвания, каза още той.

Експертните лекарски комисии сега са в София, Пловдив, Плевен и Варна. Многобройни са сигналите от пациенти с ревматологични заболявания, които чакат със седмици, докато получат терапията си, каза Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания.

По думите й в областта на автоимунните заболявания диагностиката понякога се бави до 12 месеца, а след това има още 12 месеца, за да стигне пациентът до лечение. Би трябвало да се увеличи броят на лекарските комисии, допълни тя. Друго предложение е някои от процедурите, които се извършват в болнични условия, да се извършват в доболничната помощ, тъй като „тези процедури са фиктивни, пациентът редовно си заплаща изследванията, за да се яви на експертна лекарска комисия“, каза още Драганова.

Най-тежкият проблем за пациентите с редки болести е диагностиката, като има случаи, в които тя продължава 30 год., каза Владимир Томов, председател на Националния алианс на хора с редки болести. По думите му е необходимо да се актуализира списъкът с редките болести и да се изработи нова национална програма за дейностите в тази област.

За лечението на някои редки болести липсват клинични пътеки, а съществуващите не са финансирани достатъчно, посочи още Томов. Той изрази тревогата си от периодично изчезване на определени лекарства от аптечната мрежа, особено на хормона на растежа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордно високата цена на яйцата принуди стопани да отглеждат бройлери  Курниците отново са на дневен ред! Масово стопани стягат стари кокошарници или стъкмяват нови, в които да отглеждат кокошки. Това показа проверка на "България Днес". Задни или странични дворове, използвани в предишни години за отглеждане на кокошки, зайци, прасета и гъски

Секс за последно е правил през миналия век Роби Уилямс. Това се шегува певецът, макар че в твърдението му има доза истина. 48-годишният британец и съпругата му Айда са твърдe заети с отглеждането на четирите си все още малки деца, освен това изпълнителят е ангажиран и с много професионални изяви. "Спомням си секса

Фолкпевицата Мария се обясни в любов на настоящия си мъж Мирослав Соколов. Изпълнителката ще бъде гост в предаването на Алекс Сърчаджиева "Животът по действителен случай", където разказва как двамата се запознават. Мария е убедена, че за първи път наистина е намерила своята половинка и отдавна е забравила предишните си връзки