Нищо не сте яли, а кръвната захар скача? Има още 5 изненадващи причини

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12802016 www.24chasa.bg

Феноменът на зората се усеща най-силно при инсулинова нечувствителност

Стойностите на кръвната захар са във фокуса на много повече хора от групата на диабетиците. Всички, които знаят, че имат инсулинова резистентност, имат интерес глюкозата в кръвта им да не доближава горната граница на нормата. А също и хората с наднормено тегло, с бъбречни проблеми, хипертониците, възрастните с отслабваща памет. Дори да познават основните рискове за повишаване на кръвната захар - диета, в която преобладават т.нар. бързи въглехидрати - захар, бяло брашно, бял ориз и нишестени зеленчуци; стресът и обездвижването, може да се изненадат от някои причини за “необясним” скок на глюкозата в кръвта.

Според ендокринолозите най-смайващ за повечето хора е фактът, че нивата на кръвната захар могат да се повишат, дори когато не ядем няколко часа.  Дори само

пропускането на закуската

вероятно ще доведе до

покачване на стойностите.

Как така?!

Глюкозата е резултат от разграждане на храната и ако не си ял, вероятно очакваш нивата на кръвната ти захар да намалеят. Това всъщност причинява повишаване на кръвната захар при повечето хора. Ефектът е част от процес, който лекарите наричат феномен на зората. Той се проявява в ранните часове, когато започва секрецията на много вещества, необходими на тялото за активния период от денонощието.  Сред хормоналните промени, които съпътстват феномена на зората, е повишената инсулинова резистентност. Само поради това може да установите повишаване на глюкозата в зависимост от часа на събуждане, дори и да не ядете. Принципно въглехидратите имат основна роля за кръвната захар. Нишестетата и захарите на въглехидратите се разграждат до глюкоза и следователно допринасят за повишаване на кръвната захар след хранене. Но тялото е “проектирано” да поддържа кръвната захар в много тесни граници. Когато пропуснем закуската или не ядем продължително време, тялото сигнализира за недостиг на глюкоза - основен източник на енергия за мозъка.  Тогава сработва

резервен

механизъм:

черният дроб

освобождава

захари

- или от складирания гликоген, или като произвежда глюкоза от други източници. Резултатът е повишаване на нивата на кръвната захар дори без да сте яли, на гладно.

Така феноменът на зората се проявява независимо от липсата на диабет. При отсъствие на заболяването и на инсулинова резистентност отклонението е с пренебрежима роля като цяло. При предразположения за диабет и метаболитен синдром повишаването може да има клинично значение.

Какви други неподозирани причини увеличават кръвната глюкоза?

Необходими са повече изследвания, но проучвания допускат, че в някои случаи дори изкуствени подсладители могат да покачан кръвната захар.

Кафе – дори без

подсладител –

парадоксално

повишава

кръвната захар

на хора с изявена чувствителност към кофеина.

Също озадачаващо може да ви се стори, че

кръвните ви

изследвания

след

недоспиване

доближават

горна граница

за захарта

Само една нощ с малко сън може да влоши използването на инсулина и хем клетките да са гладни за енергия, хем захарите да си стоят неизползвани в кръвта.

Нещо като физиологичен образ на “Вода гази, жаден ходи”.

Болката също

вдига глюкозата

в кръвта

Обяснението е стресът. Болката е стрес за организма, а неговата универсална реакция в такива случаи е да предодостави повече енергия (глюкоза) за “борбата” със стресора. В случая обаче “оръжието” остава неизползвано по очевидни причини.

Обезводняването

също е фактор

за висока захар

Просто в по-малък обем кръв едно и също количество на захарта придобива по-голям относителен дял, отколкото в добре хидратирано тяло.

Някои видове

спрей за хрема и

други лекарства

съдържат химикали, които карат черния дроб да произвежда повече глюкоза. Винаги четете внимателно листовките на медикаментите, дори и на тези, които са без рецепта. Съветът е универсален и ще ви се отблагодари не само с добър контрол на кръвната захар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България