Горещите вълни убиват 54% повече хора отпреди 20 г.

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/12263016 www.24chasa.bg
РОЙТЕРС

Жегите увеличават сърдечните, бъбречните, респираторните и психичните заболявания

Последните седем години са най-горещите в историята. Незапомнени горещи вълни измъчват Европа,   Япония,   северозападната част на Тихия океан,  Индия. В световен мащаб през последните 20 години смъртността, свързана с горещините, се е увеличила с почти 54% при възрастните. Топлите вълни връхлитат все по-често и са все по-горещи. Това създава ефект на домино за заболяванията и особено върху сърдечните, респираторните, бъбречните и психичните заболявания, които се влияят силно от температурата на околната среда. Особено застрашени са хората над 65 г., бременните, кърмачетата, малките деца, спортистите, работещите на открито, живеещите в градска среда, пациентите със съпътстващи хронични заболявания и хора, които са на терапия с диуретици и антидепресанти.

Очаква се тези въздействия да се увеличат с по-нататъшното глобално затопляне на климата. Това предупреди в публикация в “Бритиш медикъл джърнъл” екип от учени от САЩ, Канада, Австралия и Индия.

Топлинният удар е

най-очевидната проява

на претоплянето на човешкото тяло, но по-притеснителното е, че излагането на екстремни температури може да влоши съществуващи хронични състояния.

Горещата вълна е период на необичайно горещо време в рамките на поне 2 дни, често придружено от прекомерна влажност.

Горещите вълни и

дори малките повишения

на средната температура

често са последвани от

скок на заболеваемостта

и смъртността

от всякакви причини.

По-лоша от тази лоша новина са доказателствата, че в някои региони повечето смъртни случаи, свързани с прегряване, може да настъпят извън обявените горещи вълни.

Като пример учените дават анализ от Англия. Там над 90 на сто от смъртните случаи, свързани с горещините, са настъпили през периоди, в които не е имало обявено предупреждение за горещи вълни.

При здравия човек, изложен на загряване от околната среда, организмът се стреми да запази вътрешна температура около 37 градуса. Отдаването на прекомерната телесна температура обратно към околната среда става чрез периферна вазодилатация - разширяване на кръвоносните съдове, повишен сърдечен дебит и изпотяване, съчетано с чувство на жажда за подсещане да пием вода. Когато тези компенсаторни механизми не сработят, може да се стигне до топлинна болест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България