Греяното вино е полезно за здраве и дълголетие

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10542007 www.24chasa.bg
Греяното вино е запазена марка на всички празнични базари за Рождество.

Греяното вино по традиция се пийва през зимата, най- вече около Коледа и Нова година. Освен наслада за небцето и празник за душата, напитката носи и редица ползи за здравето. Какви са те разкриват международни проучвания и експерти, цитирани от в. "Дейли стар", предава БТА.

Греяното вино често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Истината обаче е, че основните му съставки носят редица ползи за здравето. Според някои експерти ключът към дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят, че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият някои от съставките на греяното вино?

Червено вино

Червеното вино - ключов компонент на напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канела

Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата също изобилства от антиоксиданти, които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и да възстановява тъканите си.

Карамфил

Карамфилът - друга ароматна подправка в греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тенистът Андрей Рубльов наля още масло в огъня на скандалите около депортирането от Австралия на световния номер 1 Новак Джокович. Сърбинът не бе допуснат допуснат до турнира "Аустрелиън Оупън", защото не е ваксиниран срещу коронавирус. Сега Рубльов открито признава, че още преди полета си към Австралия е бил с положителна проба за COVID-19

Тъмните облаци се сгъстяват над "Барселона", а последният е новината, че нападателят Ансу Фати няма да бъде на разположение два месеца. Фати получи контузията си при загубата с 2:3 от "Атлетик" (Билбао), която изхвърли каталунците от турнира за Купата на краля. Нападателят се появи в игра в 61-ата минута на мястото на Феран Жутгла

Треньорът на "Рома" Жозе Моуриньо се оказа човек на честта и обяви, че е дал дума на ръководството да остане три години на "Олимпико" и ще изпълни обещанието си. Отборът му се представя зле от началото на сезона, а напоследък тръгнаха упорити слухове, че португалският специалист ще се премести в английския "Евертън"