Топлинни крампи в жегата са аларма за топлинен удар

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10014224 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Издават обезводняване и изчерпване на основните електролити, особено на натрия

В горещините много хора се оплакват от мускулни проблеми, които  отдават на неврологично заболяване. Според лични лекари оплакванията зачестяват в периоди като последните 10-ина дни, в които температурата през деня не пада под 30 градуса.

“Както си ходех, и изведнъж единият ми крак сякаш се подкоси. После мускулът се втвърди, мислех, че ще се скъса, не можех да си изправя крака, болеше ужасно” е типичнотата реплика.  Някои описват сходни инциденти с рамото, гърба, корема.

Обикновено това са топлинни крампи. Като усещане са подобни на нощните схващания на мускул, които е изпитвал всеки човек поне веднъж в живота си, но възникват по различен механизъм. Дължат се на топлинно обезводняване и ниско ниво на важни електролити като натрия. Другите основни електролити, които участват в поддържането на телесните функции - включителнто работата на сърцето, са минералите калий и калций. Техният баланс също се нарушава.

Дехидратацията води до сгъстяване на кръвта, което затруднява преноса на хранителни вещеста до органите. Освен това натоварва сърцето с повече усилия да придвижда плътния поток кръв по съдовете.

В горещините с обилното потене тялото изхвърля множество важни компоненти и минерали, особено натрий. Ако загубите не се компенсират, са изпълнени условията за топлинни крампи. Лекарите ги наричат аларма за топлинен удар - критично прегряване на организма. Всеки може да го изпита в горещо време, особено при физическа работа или спорт. Най-бързо стигат до обезводняване и електролитни дефицити децата и хората над 60 г., болни с повръщане и разстройство. Общият предупредителен симптом за задаващ се проблем са мускулните топлинни крампи.

Профилактиката е да се пие повече вода и в храненето да се включват много зеленчуци и плодове, които снабдяват тялото с минерали с акцент върху натрия. Кардиолозите по принцип препоръчват да не се увличаме със соленото, но изчерпването му в тялото е също толкова опасно. Минералът помага да се поддържа баланс на течности и електролити в тялото, играе важна роля в работата на нервите и мускулите. Затова и медицината е по-либерална към солените храни през лятото. Все пак е добре общото количество сол за деня да не надхвърля 1 чаена лъжичка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петя Буюклиева не иска да дели наградата си с бургаската звезда и Марги Хранова "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук", каза с усмивка на устата си голямата наша певица Тони Димитрова. Изпълнителката на "Ах, морето" подели първото място на XI "Международен фестивал за поп и рок музика София" с

На кафе и минерална вода седна Славена Вътова. Облечена със секси бяла ризка над спортен клин и бюстие, миската събра погледите на случайните минувачи. Снимки: България

Да попуши на спокойствие седна Стефан Димитров. Докато весело си пафкаше, прочутият композитор не спря да говори по телефона си. Накрая Димитров метна фаса си в шахта на улицата. Да не вземе да я запуши, че идат дъждове? Снимки: "България