Симптом - остра гръдна болка вляво

https://www.24plovdiv.bg/zdrave/article/10006823 www.24chasa.bg

Острата болка в лявата страна на гърдите често означава инфаркт на миокарда. Болковият синдром се предизвиква от тахикардия, скъсване на мускул, внезапно умъртвяване на цели зони в сърдечния мускул поради липса на кислород, при запушване на коронарните съдове и др.

Това нарушение на кръвоснабдяването може да се провокира от тромби и емболи. Първите са твърди частици, съставени от отпадни материали на системата за кръвосъсирване. Вторите обикновено са капчици мазнина или въздушни мехурчета.

Друга причина за блокиране на потока на кръвта в съдовете е стесняване на диаметъра им поради натрупване на липидни плаки по стените. Това е прекият ефект от атеросклерозата.

Болката може да се усети само вляво, но и да "пътува" към ръцете, рамото, врата, зъбите, челюстта, корема и гърба. По интензивност тя е умерена или твърде силна. Изживява се като стискане, тежест, обръч около гърдите, сякаш тежък камък е поставен върху тях. 

Но има и нетипични инфаркти, засягащи основата и задната стена на сърцето. При тях болката прилича на парене и/или гадене от лошо храносмилане.

Други симптоми на инфаркт освен острата болка вляво в гърдите са задух, гадене или повръщане, тревожност и кашлица. Изпотяването може да е значително. Ето някои от най-важните предразполагащи фактори за появата на инфаркта:

Наследствени фактори

Ако имате кръвни роднини, прекарали инфаркт, вие сте изложени на по-голям риск от хората, които нямат в родословието си такива болести. Генетиката на инфаркта е изключително сложна. Няма отделен ген, който да предразполага към такъв сериозен здравен проблем. По-скоро много наследствени фактори се съчетават по разнообразни начини, за да определят една или друга брънка от патофизиологията на хроничната исхемична болест на сърцето.

Мъжки пол

Не е ясно защо, но мъжете са по-сериозно застрашени от инфаркт. Вероятно една от причините е, че женският полов хормон естроген играе защитна роля и повлиява положително липидния метаболизъм и профил на организма. Наред с това регулацията на кръвното налягане изглежда по-лесна при жените.

Диабет

Захарната болест създава условия, ускоряващи атеросклерозата. Стените на кръвоносните съдове се удебеляват и по други механизми, свързани с нея. Това прави проблемно кръвоснабдяването не само на сърцето, но и на крайниците. Лечението на диабета може да забави този процес и косвено да намали опасността от инфаркт.

Хипертония

Високото кръвно е ключов фактор, който заедно с изброените по-горе може в значителна степен да допринесе за инфаркта. Затова е важно да лекувате хипертонията си. Това означава обаче постоянство и отговорно поведение. Самото приемът на хапчета не ви прави неуязвими спрямо другите вредни фактори. Наред с лекарствата, редовните изследвания и прегледи при кардиолога трябва да свършите и вашата част. А тя се състои в намаляване на излишното тегло, разумно увеличаване на движението, ограничаване на мазнините в храната, понижаване на LDL (лошия холестерол), по възможност повишаване на HDL (добрия холестерол). Това може да стане с медикаменти. Вече има подобни начини за справяне и с пушенето.

Напредване на възрастта

Износването на тялото и всички негови органи създава условия някои от тях "да дадат дефекти". Напредналата възраст предразполага към инфаркт и това е статистически факт. Мъжете над 45-50 г., а жените над 50-55 г. трябва да внимават повече. Това означава по-често да ходят на контролни прегледи.

Лечението на инфаркта е възможно. Зависи от навременната спешна намеса на лекарите. Важно е в тази ситуация ситуация човекът да не бъде местен излишно. Това може да предизвика усложнения след инфаркта. Едно от тях е образуването на тромб и запушването на нов съд - в сърцето или в мозъка, т.е. нов инфаркт или инсулт.

Ощеподобни статии четете в рубриката "Познай болестта по симптомите" на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лошия навик да си гризе ноктите има нападателят на "Арда" Спас Делев. Футболистът беше изловен от смелите папараци на "България Днес" заедно с колегата си Иван Тилев на бензиностанция. Прави впечатление, че и двамата играчи са без задължителните предпазни маски. Снимки: България

Неразделен с цигарата е Малин Кръстев. Актьорът пафка нонстоп, докато е на кръчма с приятели. Облечен неглиже, Малин веднага предизвика интереса на случайните посетители. Снимки: България

По женски си хапнаха водещата Гала и Кремена Халваджиян. Двете блондинки седнаха на открито и поляха обяда със студено бяло винце. Наздраве! Снимки: България