Бронирана витрина пази безценна пощенска марка, показват я в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/spravochnik/article/7771307 www.24chasa.bg
Редки марки се показват на филателното изложение в Пловдив

Безценен филателен куриоз, поставен в бронирана витрина, посрещна първите посетители на изложението на колекционерите „Булколекто 2018“. То бе открито днес в пловдивския панаир.

Карето от марки е изключителна рядкост, затова експертите не могат да дадат оценка за стойността му. Това е т. нар. „Обърнат фон” на марката 5 ст. „Царска поща” от 1881 г. При изработването й в печатницата в Санкт Петербург един лист е подаден обратно при отпечатването на фона и изображението на лъвчето е обърнато спрямо белия релеф. Карето е единствено по рода си, откъснато от дефектния лист, твърдят от Съюза на българските филателисти, който е съорганизатор на проявата.

Най-атрактивната част от „Булколекто 2018“ е националната филателна изложба, която е три пъти по-голяма от миналогодишната. На 160 пана са разположени 55 колекции с най-успешните български филателни експонати. Впечатляващи са сбирките „Източна Румелия и Южна България” на председателя на СБФ Спас Панчев, „Селската поща в България (1889-1957)” на Орлин Тодоров и „История на пощите в България (1879-1901)“ на Деян Николовски. Тук може да се види и любопитният клас „Картофилия” с колекциите от илюстровани картички.

Тази грандиозна експозиция е предвестник на много по-мащабната изложба „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, в която ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент, изтъкна при откриването на проявата Спас Панчев.

На „Булколекто“ любителите имат шанс да се сдобият с нови издания в ограничени тиражи, за които специалисти твърдят, че в близко бъдеще ще струват десетократно повече. След откриването беше валидиран блокът от 4 марки „Фауна - изчезнали видове животни”. С избраната тема акцентираме на проблема за опазването на природата, като съхраняваме късчета от нея чрез изкуството на филателната миниатюра, заяви Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

През следващите дни ще бъдат пуснати в употреба „Нестинарство“ и „Бележити творци – Тинторето, Шарл Гуно, Майн Рид, Ингмар Бергман”. За целта е открита специална пощенска станция. Там се демонстрират и услугите на компания „Български пощи“, която има силно присъствие на „Булколекто“.

Извън филателния сектор, посетителите могат да разгледат нумизматични и антикварни сбирки, да направят инвестиции в предмети, чиято стойност нараства с годините. Показват се колекции с различен фокус, съхранили почерка на много творци и духа на различни епохи, под мотото на изложението „Колекционерството – хоби, култура, инвестиции“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

Щандовете на колекционерите са разположени в палата 7 и ще останат там до 21 октомври. Паралелно се провеждат: Международна изложба „Медикус, Денто, Галения” (до 20 октомври), Специализирана изложба „Цветна есен“ (до 21 октомври), международна киноложка изложба с финали за Световната купа (20-21 октомври).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България