Добавя се зеленчуков бульон
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
За летните жеги Наталия Панчева ни предлага полезна постна манджа със спанак и елда или гречка, както още я наричат.
ПРОДУКТИ
500 г спанак, 1/2 ч. чаша елда, 1-2 домата, 1-2 моркова, 1 глава червен лук, олио, 2-3 щипки джоджен, 2 ч. л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус, около 1 л зеленчуков бульон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изплакваме елдата 2-3 пъти в студена вода. Настъргваме морковите и нарязваме лука на ситно. В тенджера загряваме олио и прибавяме морковите и лука. Запържваме до златисто, около 5-6 минути, и прибавяме спанака.
Оставяме спанака да се задуши, като разбъркваме периодично с дървена лъжица. Овкусяваме с малко сол, черен пипер и джоджен. Когато спанакът омекне, сипваме около 500 мл зеленчуков бульон.
Прибавяме червения пипер и оставяме да заври. Разбъркваме периодично и доливаме по малко от останалия бульон. Така варим спанака 15-20 минути.
Добавяме елдата, наситнените домати и оставяме да ври още 5-7 минути. Когато поомекне елдата, манджата е готова. По желание може да я сервираме с кисело мляко или натрошено сирене.