
Някъде между аромата на разтопено масло, хрупкавата коричка на багетата и бавния обяд с чаша вино французите са създали не просто кулинария, а култура.
Тук храненето е ритуал, а готвенето - изкуство с традиции, които датират от кралските кухни на Луи XIV и оцеляват до днешните бистра в Монмартър.
През 2010 г. гастрономическата култура на Франция бе вписана в списъка на ЮНЕСКО - не заради конкретно ястие, а заради самата философия на храненето. Баланс между простота и изящество, сезонност, уважение към продукта и много, много масло.
От някогашен елитен каприз френската кухня се превръща в глобална мания.
Киш “Лорен”
Необходими продукти: 1 кора готово маслено тесто; 200 г пушен бекон; 3 яйца; 200 мл готварска сметана; 100 г настърган ементал или грюер; щипка индийско орехче; сол; черен пипер
Начин на приготвяне: Загрейте фурната на 180°C. Разстелете тестото във форма за пай и го надупчете с вилица. Запечете за 10 мин. През това време нарежете бекона на кубчета и го запържете леко. В купа разбийте яйцата със сметаната, добавете настърганото сирене, индийското орехче и бекона. Подправете със сол и пипер.
Изсипете сместа върху запечената кора и печете още 30-35 мин до златиста коричка.
Оставете да се охлади леко преди сервиране.
Френска лучена супа
Необходими продукти: 5 големи глави лук; 1 л телешки бульон; 100 мл сухо бяло вино; 2 с.л. масло + 1 с.л. зехтин; 1 ч.л. брашно; няколко филийки багета; 100 г настърган грюер или ементал; сол; черен пипер
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Задушете го на слаб огън в масло и зехтин за около 30 мин, като разбърквате често, докато стане златист и карамелизиран. Добавете брашното, разбъркайте и налейте виното. Изчакайте алкохолът да се изпари, след което долейте бульона. Подправете със сол и пипер и оставете да къкри още 20 мин. Разпределете супата в купички, сложете отгоре по филийка багета и поръсете със сирене. Запечете до златиста коричка.
Крем брюле
Необходими продукти: 500 мл сладкарска сметана; 4 жълтъка; 100 г захар + 2 с.л. за карамелизиране; 1 шушулка ванилия (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
Начин на приготвяне: Разрежете шушулката ванилия и загрейте сметаната с нея до кипване. Махнете от огъня и оставете за 10 мин да се ароматизира. Междувременно разбийте жълтъците със захарта до светъл крем. Внимателно налейте топлата сметана при яйцата, като разбърквате непрекъснато. Изсипете сместа в керамични купички. Подредете ги в тава с малко вода и печете на 150°C за около 35 мин. Оставете да се охладят. Преди сервиране поръсете всяка порция с 1/2 с.л. захар и карамелизирайте с готварска горелка. Най-важното: захарната коричка трябва да “пукне” с лъжичката.
Франция в пет сирена
Франция не просто прави сирене - тя го издига в култ. Почти всеки регион има свой специалитет, пазен като семейна тайна и предаван от поколение на поколение. Ето няколко класики, които ще ти покажат какво означава “френско сирене” отвъд етикета в магазина:
Бри - меката класика
Нежно, меко сирене с тънка бяла коричка, наричано “кралят на сирената”. Идеално върви с препечен хляб и сладко от смокини, круши или дюли.
Камембер - братовчедът с характер
На вид прилича на бри, но вкусът му е по-смел, а ароматът - по-настоятелен. Родом от Нормандия, камембер не обича хладилници.
Най-добър е на стайна температура, а още по-добър - леко запечен с мед и орехи.
Рокфор - синята легенда
Истинска икона сред сините сирена. Изработено от овче мляко и зряло в естествени варовикови пещери, то има интензивен вкус и леко пикантен характер.
Върви прекрасно с ядки, круши и чаша силно червено вино.
Комте - алпийският аристократ
Твърдо сирене от региона Френш-Конте, което зрее месеци, понякога и години.
Има топъл, ядков вкус и се топи чудесно - перфектен избор за фондю или просто настърган върху супа.
Шевр - свежест от козе мляко
Козе сирене с много лица - от свежи и меки до обвити в пепел или билки.
Леко кисело, с фин аромат. Прекрасно се съчетава с мед, печено цвекло или препечена филийка с мащерка.