
- Деликатесът е широко разпространен от Бургас до Пловдив, но в Града на липите е най-ценен
- Местни зевзеци се стягат сериозно и дори измислиха 5 песнички, една от тях гласи: Обичам прави улици, обичам и липи, но най-обичам свинските уши! Добре сварени и на скара, никой тъй не мой да ги докара, както в нашта Зара!"
Има ли по-вкусно ястие от печени свински ушички? Невероятно мезе са, казват ценители.
По този повод Стара Загора реши да ги възкреси, като организира утре, 15 февруари, първия в страната Празник на свинските уши.
Деликатесът е широко разпространен в Южна България - от Бургас до Пловдив, че и по-далеч, но без съмнение центърът му е Стара Загора.
В града няма ресторант, който да не го е включил в менюто си. Свински уши се предлагат и във всички търговски вериги, в които има топла витрина. Могат да се купят и замразени за приготвяне вкъщи.
В миналото те наистина са били деликатес за тези, които са отглеждали и клали прасета в личните си дворове. Събитието, известно в други части на страната като "свинска сватба", в Старозагорско го наричат "осмянка". Още щом прасето се опърли и се остърже, първото нещо е касапите да му отрежат ушите и да ги метнат на жарта. По това се усеща мирисът на коледата.
Изследователите тепърва трябва да кажат защо ушите са популярни само в част от Южна България. Преди да бъдат изпечени, те се варят и почистват старателно, след това обикновено се поднасят с лук, соев сос и лимонов сок, но може и с различна марина. Да не говорим колко са полезни за ставите, защото съдържат колаген.
Празникът в Стара Загора се провежда едновременно с Празника на сланината и греяната ракия в град Априлци, но със сигурност той ще намери своята публика.
Главен организатор е читалище "Климент Охридски". От там обещават 8 скари, за всяка са приготвени поне по 10 кг свински уши. Различни ресторанти ще демонстрират майсторството си в приготвянето на ястието, което е познато и като "старозагорски калмари". Наред с това ще се изявяват хлебари и винари, организиран е голям фермерски пазар. Самодейци ще се погрижат за доброто настроение на публиката, ще се изяви и популярният комик Звезделин Минков.
Събитието има и сериозна страна - учени от Тракийския университет ще участват в дискусия, посветена на ползите от употребата на този колагенен продукт.
Организаторите казват, че са проучили - подобен кулинарен празник няма никъде на Балканите, за България е ясно. Те са надяват той да се превърне в традиция, както този на животинските тестиси в Хърватска. Макар че тук го признават, той има и много противници, а в социалните мрежи предните дни се вихри сериозна и недотам цензурна дискусия дали трябва да го има или не.
Местните завзеци също се готвят за утре. Те вече съчиниха 5 песнички за ушите, една от най-популярните гласи: "Обичам прави улици, обичам и липи, но най-обичам свинските уши! Добре сварени и на скара, никой тъй не мой да ги докара, както в нашта Зара!".