
Започна кулинарният фестивал „Бабина душица” в Монтана
Тази година събитието за пръв път е с международно участие. Гостуват любители готвачи от партньорски градове на Монтана от Румъния, Сърбия, Полша и Франция.
Десет читалищни групи от селата Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци, Стубел, Студено буче и Сумер подредиха етнотрапези около цветната розетка в централната градска градина на Монтана. Цонкини чушки, перяник, пълнена кумска кокошка, боб чорба с манатарки, вързана погача, кълцана лютика, месник, супа от саламура, сладко агънце, мусака с коприва и още много други старовремски ястия опитаха гостите на фестивала. Експериментатори представиха българските варианти на песто и гаспачо.
Най-изкусните готвачи бяха отличени от жури в състав: кметът на Монтана Златко Живков, зам.-кметът на Каракал – Румъния Марина Самие и майстор готвачът Георги Костадинов. Първенците са Димитър Петров и Дебора Димитрова със зелева салата с яйце, Ели Лозанова с боб чорба с манатарки от Монтана и Цветан Василев с песто от левурда.
Утре фестивалът продължава с демонстрации на чуждестранните участници, сред които изпъква кметът на Фонтейн Франция Франк Лонго, които ще приготвя палачинки.