
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Валя Михайлова ни изпраща рецепта за вкусен десерт с много малко продукти, но с тънкости при приготвянето му.
ПРОДУКТИ
200 г белтъци
400 г захар
2 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме белтъците и захарта в купа. След това ги поставяме в тенджера на водна баня. Най-важното при целувките е съотношението белтъци - захар да е 1:2.
Бъркаме с лъжица, докато захарта се разтопи, като внимаваме да не заври водата. Температурата е само толкова, колкото да спомогне за разтопяването на захарта.
Добавяме ванилията. Разбивам с миксера за десетина минути, докато се получи твърда и лъскава смес. В тава с хартия за печене може да се шприцоват или направо с лъжицата да се оформят целувките. При мен излязоха 2 тави.
Нареждаме тавите в загрята на 180 градуса с вентилатор фурна. После намаляваме на 120 градуса пак с включен вентилатор. Така целувките се пекат точно един час. След което изключваме и ги оставяме така два часа, докато напълно изстине фурната. През цялото време на печенето вратата на фурната не се отваря!