С шедьовъра на Любомир Пипков "Янините девет братя" се откри новият сезон на Софийската опера и балет

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/9103557 www.24chasa.bg

На 9 октомври Софийска опера и балет отвори гостоприемно вратите си, откривайки своя нов сезон с народната музикална драма „Янините девет братя“ - едно от незабравимите творения на гениалния Любомир Пипков. През тази година се честват 130 години от създаването на операта в България и целият репертоар на първия ни оперен театър ще отрази това голямо събитие с включването през сезон 2020/2021 г. на най-търсените и ценени заглавия от български и класически оперни и балетни творби. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската опера и балет.

При откриването на новия сезон, директорът на Софийска опера и балет Маестро Пламен Карталов бе посрещнат с възторжени аплодисменти от признателната публика. В своето приветствено слово пред аудиторията, той припомни онези трудни и изпитателни години, когато няколко талантливи певци и музиканти полагат основите на бъдещия оперен театър на българска земя.

Това са времена, когато София е твърде неугледен град - с кални улички и твърде малко сгради, в които да се осъществи театрално и оперно изкуство. Но тези отдадени на музиката родни таланти, възприели най-доброто от европейските културни традиции правят и невъзможното, за да се поставят някои от най-известните оперни заглавия на различни, приспособени за целта сцени, докато най-сетне през 1922 г. със специален закон на земеделското правителство се създава Националната ни опера и тя е настанена в сградата на Народния театър.

Маестро Карталов изтъкна огромното желание и отдадеността на целия екип на Софийска опера и балет да изнесат пред любителите на оперното и балетното изкуство най-любимите оперни и балетни спектакли на четири открити сцени в днешната извънредна обстановка на ширеща се пандемия от CORONA-19. И докато най-известните световни театри преустановиха дейността си до следващата година, то при пълно спазване на санитарно-хигиенните изисквания, артистите, оркестрантите, певците и балетният състав на Софийска опера и балет сториха всичко възможно, за да дарят на българската публика най-доброто и най-търсеното от тяхното изкуство.

След бравурния успех, който имаше „Янините девет братя“ при гостуването на Софийската опера в Болшой театър и на сцената на античната крепост Цари Мали град, с този спектакъл бяха посрещнати първите зрители при откриването на новия сезон. Те бяха приятно изненадани от наложително променената обстановка в голямата зала. На партера е разположен оркестърът с достатъчно осигурено безопасно пространство за изпълнителите, което позволява вместването на над сто оркестранти. Зрителите са настанени на първи, втори и трети балкон и, за да се спазят изискванията за достатъчно разстояние между тях, през един стол на редовете са поставени красиви декоративни цветя.

Присъствалите на това знаменателно представление още дълго ще помнят небивалото вдъхновение и изключителната емоционалност, с която всички артисти и солисти сякаш изгряха на сцената!

Лилия Кехайова бе завладяващо трогателна и с обаятелния си глас се превъплъти вълшебно в образа на Яна. Светозар Рангелов бе страховито въздействащ с драматургията на своята интерпретация и с разтърсващия си бас в ролята на Георги Грозника. Хрисимир Дамянов ни представи безупречно благородството и изяществото на най-малкия брат Ангел. Румяна Попова бе повече от убедителна в интерпретацията на образа на Майката. Гергана Русекова няма да бъде забравена в изумителното й превъплъщение като Циганката.

В спектакъла, както винаги бе впечатляващо участието на елитни артисти, като Николай Петров /Чичо Димитър/, Даниел Острецов /Първи резбар/, Цветан Цветков /Втори резбар/, Атанас Младенов /Трети резбар/, Бисер Георгиев /Дядо Гердан/, Веселин Михайлов /Мечкар/, Николай Павлов /Куцият просяк/, Николай Войнов /Слепият просяк/, Ангел Христов /Цар Ясен/, Красимир Динев /Гражданин/, Александър Георгиев /Старец/. Много вдъхновено и в чудесен синхрон се представиха в ролята на останалите братя Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Тодор Котопанов.

След спектакъла, мнозина от зрителите емоционално споделяха възхищението си от завладяващата режисура на Маестро Пламен Карталов! Ценителите на Любомир Пипков изказаха искрени комплименти към уникалното изпълнение на оркестъра под диригентството на Жорж Димитров. За големия успех на тази постановка следва да добавим и приноса на сценографа Свен Йонке, на художника по костюмите Станка Вауда, на хореографа Риолина Топалова и на хормайстора Виолета Димитрова.

Откриването на новия сезон на Софийска опера и балет бе почетено достойно и с поднасянето на кошници с цветя от президента Румен Радев, от столичния кмет Йорданка Фандъкова, от Руското посолство, от директора на „Каолин“ и кметовете на Самоков и Белоградчик, от Държавна опера „Русе“.

След финала на този незабравим спектакъл, публиката нестихващо аплодира артистите и оркестъра, като прозвучаха и много шумни възгласи на признателност към екипа на Софийска опера и балет, за уникалните изпълнения и за дръзновението това изкуство да бъде в служение на верните ценители на родната опера!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки