“Съпротивление” срещу лошите мисли - живопис и скулптура помагат

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13717268 www.24chasa.bg
“Коралово дърво”, Цветелина Спиридонова СНИМКА: Галерия "Нюанс"

Найо Тицин прави документален филм за творчеството на Цветелина Спиридонова

Живопис, графика и скулптура представя Цветелина Спиридонова в изложбата си “Съпротивление”. За втори път художничката показва свои творби в галерия “Нюанс”.

“Семената, цветята, природата и човекът в целия наниз от свързващи ни клетки и взаимовръзки” е това, което вдъхновява Спиридонова. В ролята си на художник, но и на майка тя всекидневно се стреми да изразява себе си в различни области на изобразителното изкуство. Същевременно с това непрекъснато се съпротивлява и не иска да допусне “лошите мисли и събития да надделеят и да обезсмислят красотата, любовта и светлината”.

Що се отнася до името на експозицията, то хрумва на художничката съвсем спонтанно. “Кръстих изложбата си “Съпротивление” спонтанно, без особена концепция, не почувствах нужда да разказвам дълго и с красиво наредени думи за творческия си път, експерименти и търсения в изграждащия ме процес на художник и човек”, казва тя. А това, което ѝ доставя истинско удоволствие, е да улавя моменти на любов между хората, животните и насекомите.

Макар че работи с много и разнообразни материали, графиката е тази, която дава криле на художничката и я учи на търпение и занаятчийство. Тя ще остане един първороден начин да изразявам себе си като художник, обяснява Цветелина. 

Документалният филм за артпърформансите на Спиридонова “На един дъх” на Найо Тицин ще бъде показан под звуците на етноджаз по време на фестивала Master of Art през февруари. Тогава е и откриването на изложбата на художничката.

“Съпротивление” е в галерия “Нюанс” от 7 до 26 февруари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр