Бетховен vs. Джон Малкович в София на 17 февруари

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13661654 www.24chasa.bg
Софийската опера и балет ще представи на 17 февруари операта на Лудвиг ван Бетховен "Фиделио".

Ако някой си е мислил, че на 17 февруари в София ще има само едно представление с участието на реномирана международна звезда, ще трябва да узнае, че има още едно. Същата вечер, в която в Народния театър номинираният за “Оскар” Джон Малкович играе в “Самотата на памуковите полета”, в Софийската опера и балет е премиерата на единствената опера на Бетховен “Фиделио”. В нея ще пее легендарният австрийски бас, номиниран за “Грами”, Курт Ридъл.

Курт Ридъл преди 10 години пя тъмничаря Роко във "Фиделио" в Софийската опера. Тук с изпълнителката на ролята на Леонора (Фиделио) Мариdна Цветкова.
Курт Ридъл преди 10 години пя тъмничаря Роко във "Фиделио" в Софийската опера. Тук с изпълнителката на ролята на Леонора (Фиделио) Мариdна Цветкова.

10 години след последното представяне през 2013 г. Софийската опера и балет отново се заема да постави на сцената тази творба. Тя е включена в културния афиш, посветен на 100-годишнината от рождението на Мария Калас независимо че най-прочутото сопрано на ХХ век е изпълнявала само веднъж тази опера, и то докато е била студентка в Атинската консерватория.

Габриела Георгиева
Габриела Георгиева

Единствена поне засега е и предвидената на софийска сцена постановка на тази сравнително рядко представяна опера. Става дума за квазиконцертно изпълнение, при което солистите не държат нотите пред себе си, а играят на сцената персонажите сред минималистичен декор. Постановчик е германският режисьор и продуцент Хайнс-Йоаким Фрай, създател на един от най-грандиозните културни проекти в родината си – Дрезденския оперен бал.

Диригент ще е Лотар Загросек, чието име се свързва най-вече с това, че през 80-те години ръководи почти едно десетилетие оркестъра на австрийското обществено радио и телевизия ORF.

За да подсигури успеха на тази сложна в музикално отношение постановка, ръководството на операта е привлякло легендарния бас Курт Ридъл, който не само ще изпълнява ролята на тъмничаря Роко, но и

ще помогне за езиковата подготовка на останалите изпълнители.

“Фиделио” на софийска сцена трябваше да стане още през 2020 г., когато беше 250-годишнината от рождението на Бетховен, но започналата тогава пандемия осуети този международен проект.

“Сложността на музиката идва от това, че партиите на солистите са писани сякаш за инструменти. Оркестърът е пълноправно действащо лице в тази опера и често има собствено мнение в драмата. Но както може да се очаква, музиката на Бетховен е божествена и ще се радвам публиката да оцени нея”, сподели пред “24 часа” сопраното Габриела Георгиева, която ще изпълнява главния герой Фиделио (Леонора).

Централният персонаж е жена, чийто съпруг Флорестан е затворен без основание в тъмницата. Затова Леонора се предрешва на мъж и под името Фиделио става служител на затвора, опитвайки се да се добере до мъжа си и да го спаси по някакъв начин.

Либретото е повлияно от Френската революция, която е вдъхновявала Бетховен и за много други негови творби.

Самата опера обаче има доста странна съдба и е едно от най-преработваните от автора си музикални произведения. Още докато е жив, Бетховен непрекъснато я поправя и дори почти я пренаписва, като са запазени цели 18 нейни варианта.

Първото ѝ представление във Виена е било пълен провал, но не заради самото произведение, а защото през 1805 г. Наполеоновите войски вече са завзели града. Публиката се е състояла предимно от френски военни. А “Фиделио”

е писана и се изпълнява на немски

За ролята на Флорестан в София е привлечен британският тенор Саймън О’Нийл, когото българските меломани познават предимно от афиша на кинопрожекциите от Кралската опера в Лондон. Наскоро той беше блестящ Парсифал в едноименната опера на Вагнер, поставена на сцената на Кралската опера.   “Фиделио” се състои от множество арии, дуети, квартети и няколко хорови сцени, най-популярната от които е хорът на затворниците. Той звучи почти като Одата на радостта, с която Бетховен завършва Деветата си симфония.

Композиторът използва във “Фиделио” донякъде похватите на немския зингшпил и част от връзките между отделните музикални номера не са под формата на речитативи, а на говорни диалози.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр