Еротика и зрелищност в кримисюжета на “Светици и перверзници”

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13661005 www.24chasa.bg
Сцена от спектакъла с монахините СНИМКА: Сатиричен театър

По време на премиерата на спектакъла с пикантното име “Светици и перверзници” в камерната зала на Сатирата се чуваше испанска реч на обичайните високи средиземноморски октави.

Хората бяха дошли да гледат представлението на режисьора Николай Младенов по текста на испаноезичния автор Хосе Варлета. Предполагам, че екипът е бил доволен, след като зрителите непрекъснато избухваха в смях.

Младенов е уловил най-характерното в играта на четирите прекрасни във възможностите си актриси, така че те показват толкова разнообразна и находчива игра, че сякаш демонстрират четири театъра в рамките на представлението. Всяка от Йорданка Стефанова, Ана Вълчанова, Албена Павлова и Полин Лалова се раздава с върховна енергия, силно въображение и остроумни жестове.

Ролите им са на четири монахини в манастир, където е намерена убита тяхна колежка. Криминалният инспектор (Мартин Каров) и неговият помощник (Боян Арсов) водят разпитите, но се заплитат в противоречия и разминавания между чуто и разбрано, както и между видяно и разтълкувано. Получава се гигантска суматоха, която приключва с още един труп. Зрелището е страхотно, след като всяка монахиня демонстрира пороци, така че не е ясно дали са светици, или перверзници.

Дана Стефанова е игуменката, готова да заповядва и наказва; Ана Вълчанова е мъжкарана с мустачки, дебел глас и ъгловати движения; Албена е глухоняма, а Полин е сляпа, което води до низ от комични ситуации. Инспекторът се омотава в собствените разсъждения и недоразбраните показания на монахините, а помощникът му трябва да търпи глупавите му заповеди.

Сценографката Ванина Цандева предлага хитроумно решение, което позволява на четирите жени да изчезват и се появяват ненадейно, за да поддържат тайнствена атмосфера, докато обиграват сцената на разпитите. В резултат “Светици и перверзници” става забавно представление с въздействаща зрелищна визия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Соцактивистът Валери Жаблянов, който беше в БСП, а сега е в листите на новата партия "Левицата", не може да се нарадва на новата си кола и сам си я мие с парцалче. Изненадващо, червеният деятел си е купил синя кола. Снимки: България

БФС трябваше да намали чужденците, сега сме туристи като Гибралтар "Всички са виновни за тъжното състояние на националния ни отбор!" Това е мнението на президента на "Славия" Венцеслав Стефанов, който за пореден път призова клубовете да залагат на повече български футболисти. "Не съм пророк, не съм месия, всеки нормален човек знае

Студено му е на Дичо през последните няколко дни. Времето рязко захладня и музикантът зъзне, докато е навън. За да се сгрее по-добре, Дичо нахлузи шапка, вдигна качулката и си сложи тежки кубинки, но леденият вятър брули отвсякъде! Дано стане по топло. (Прогноза за времето можете да прочетете на 3 стр