Диана Саватева провокира размисли с "Капка, изпреварила дъжд"

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/13155578 www.24chasa.bg
Диана Саватева превърна представянето на новата си книга в поетичен спектакъл. Снимки: Елена Фотева

Зам. кметът на Бургас по култура, туризъм и спорт Диана Саватева представи третата си стихосбирка "Капка, изпреварила дъжд" в зала "Георги Баев" в Културен център "Морско Казино, където събра колеги, общественици и приятели. Авторската книга е издадена с финансовото съдействие на Програма "Помощ за книгата'2022" на Министерството на културата, неин редактор е Катерина Стойкова, художник е проф. Светозар Бенчев, а дизайнът е поверен на Детелина Минева. Сред гостите бе кметът Димитър Николов, заместниците му Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.

Стиховете четоха представители на четири школи по сценично и музикално изкуство в акомпанимент на фагот на три ученички от Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров".

Творбите провокират с философски и екзистенциални размисли за обикновените неща от живота, погледнати от оригинален ъгъл, пречупен през душата на автора Диана Саватева.

"Капка, изпреварила дъжд" е моят начин да помиря сензитивното с рационалното, защото и най-мащабните идеи имат смисъл, ако започват от човешкото сърце", казва тя. И добавя, че стихосбирката е съдържателно, концептуално и емоционално свързана с другите й две книги "Памет за щастие" и "Градът – любовна карта", но е различна като като послания и конструкция.

"Писането е самотно занимание, но създаването на книга е пътешествие със съмишленици", казва Саватева, представяйки екипа, работил върху стихосбирката.

За редактор се спряла на живеещата в САЩ Катерина Стойкова, "защото е бургаско момиче, с бургаско сърце и заедно с това е космополитна душа по начин на живот и по начин на изява", сподели авторката. За художник на книгата проф. Светозар Бенчев не се двоумила.

"Той не направи илюстрации, а просто влезе в книгата, под кожата на текстовете и направи художествени интерпретации на нещата, които съм написала", заяви Саватева.

"Книгата просто ме вдъхнови. Изключително съм впечатлен от начина, по който въздействат стиховете на Диана - те са много изобразителни", каза проф. Бенчев.

В началото на премиерата Саватева разчуства препълнената зала със спомени и стих на поетесата Венда Райкова, която приживе бе редактор на първите й две поетични книги.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дара Екимова е победител в "Като две капки вода" в петата вечер на имитации на 11-ия сезон на шоуто. Това е прецедент в историята на музикалното риалити - за първи път на върха е участник, който е получил най-малко точки от журито.  За сметка на това Дара грабна най-много точки от вота на зрителите, а няколко души от останалите участници в шоуто

Макси моделката Пам, която участва в "Ергенът", стана щангистка! "Имах много интензивна и хубава неделя, защото се престраших и въпреки астмата отидох на по-интензивна тренировка. Не е за мен като бързина, но тъй като постоянно ме питате с кой тренирам, какво ме мотивира, защо спазвам такава дисциплина от месеци ще ви споделя

Най-емоционален е риболовът с шнур и изкуствена муха Забраната за улов на пъстървови риби изтече още през февруари. В края на март и началото на април е перфектно време да ги потърсим с въдица. Балканските пъстърви обитават горните течения на реките, както и високопланинските езера. Тези риби са доста претенциозни към околните условия