Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ципурата е изключително вкусна риба, но с добавката на този сос става още по-вкусна”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
2 бр. риба ципура
50 г олио
1 к.л. млян черен пипер
сол на вкус
За соса:
1 връзка киселец
30 г краве масло
100 г течна готварска сметана
щипка млян бял пипер
За декорация и аромат:
листенца свежа мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и измиваме ципурата. Подсушаваме я. Намазваме я отвътре и отвън с олио. Поръсваме я със сол и черен пипер. Завиваме всяка една в пекарско фолио.
Слагаме рибата в предварително загрята на 220 градуса фурна и я печем в продължение на 30 минути. Отстраняваме фолиото напълно и продължаваме печенето до получаване на лека коричка. Изваждаме я от фурната и я оставяме настрани.
Разтопяваме в тиган маслото и в него запържваме до промяна на цвета нарязания на ситно киселец. Посоляваме леко. Изсипваме сметаната и бъркаме до нейното завиране.
Подправяме с млян бял пипер и варим соса до получаване на желана гъстота. Ако го сгъстим повече от необходимото, можем да го разредим с малко гореща вода. Поливаме отчасти подредената в чинии ципура.
Гарнираме с листенца мента, която можем да нарежем върху соса за още по-свеж вкус.