Уникалният медальон, открит от археолози в Търговище, е част от сребърна епископска огърлица от XI век

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/12266271 www.24chasa.bg
Медалионът от 11 век, намерен от археолози начело с проф. Николай Овчаров в Месионис, Търговище.

Уникална находка от Месионис, град Търговище, която е част от сребърна епископска огърлица с изображения на светци, показа в Националния пресклуб на БТА проф. Николай Овчаров. Археологът е пряк научен ръководител на обекта Перперикон и научен консултант на Месионис.

Предметът идва от началото на XI век и представлява медальон. На едната му страна е Архангел Михаил, а от другата - Свети Спиридон, каза проф. Овчаров. Находката е от голяма обществена сграда, която разкриваме на Месионис, допълни той. Около частта има халкички за прикрепване, което показва, че е част от веригата на голям епископски кръст, каза археологът. Според него това е закопчалката на кръста.

Медальонът е изключително изтрит, употребяван е много дълго. Той е направен през XI век, но най-вероятно е ползван до XIII-XIV век, твърди проф. Овчаров. Според него веригата е била разкъсана, а основната част на огърлицата – открадната. Месионис е късноантичен град, възникнал през V-VI век и продължил да функционира до XIV век. Той дава страшно много находки, уточни археологът.

Зад тази находка се криe и драмата на тазгодишния археологически сезон, който може да се нарече „пълен провал“, добави археологът. По думите му провалът се дължи на неадекватната дейност на предишното министерство на културата. Още не са разписани договорите за редовните разкопки, които минават през Министерството на културата, хората не могат да си получат макар и „мизерните средствата“, които се дават по тази линия, подчерта археологът. Има обекти, за които още не са подписани разрешенията. Нашият активен сезон е до края на септември, отбеляза проф. Овчаров.

Провалът беше тотален. Той е провал на цялата българска икономика, каза археологът за своите обекти. Според него става дума за приоритетни обекти от гледна точка на културно-исторически туризъм - Римски легионен център, град Мисионис, Солницата при Провадия, Хераклея Синтика и Перперикон. Миналата година те бяха финансирани със суми между 300 и 400 хил. лв. всеки с идеята да се превърнат в обекти на културния туризъм и да се подпомогнат съответните общини и области, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че обектите работят тази година, макар и в пъти с по-малко средства.

Осигуреното финансиране от общините и спонсори е 85 хил. лв. за Перперикон и 60 хил. лв. за Месионис. Ако дойдат средства, ако служебният кабинет реши, сме готови да продължим проучванията през целия септември и дори октомври, каза пров. Овчаров.

За Перперикон археологът каза, че се разкрива древна сграда, чиято височина на места достига 3 м. Подозираме, че става дума за храм, уточни проф. Овчаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България