Етичен кодекс бе приет от организаторите на концерти в България. Чакаме големите звезди

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/11825623 www.24chasa.bg
Етичен кодекс ще определя норми, правила и стандарти за професионални взаимоотношения, които организаторите на концерти в България да спазват. СНИМКА: ПЕКСЕЛС

Етичен кодекс ще определя норми, правила и стандарти за професионални взаимоотношения, които организаторите на концерти в България да спазват. Документът е бил приет на конференцията "Устойчивост и развитие на концертния бизнес в България“, съобщават от "Музикаутор".

Според "Сцена Музика“ години наред секторът е арена на нелоялна конкуренция, икономически дисбаланс и сива икономика. Затова в дългосрочен план не може да се мисли за позитивно развитие на концертния бизнес, ако той не се обедини около ясни правила и баланс във взаимоотношенията с държава, билетопродавачи, подизпълнители, доставчици, автори и публика. "Няма как да работим без етика в бизнеса“, посочи председателят на сдружението Мартин Стоянов.

"Лошите практики водят само до недоверие“, коментира заместник-министърът на културата Весела Кондакова. Тя посочи, че липсата на големи събития в България е очевидна - големите артисти заобикалят страната ни, което рефлектира в ужасяващи пропуснати ползи.

"Провеждането на фестивали, концерти и други събития с музика носи сериозна добавена стойност за туризма и за икономиката на България. При реализиране на музикално събитие регистрираме 8% ръст на заетостта на местата за настаняване", смята заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Игнат Арсенов, главен директор в дирекция "Контрол на пазара“ (Комисия за защита на потребителите), каза, че потребителят се чувства излъган и разочарован при отмяната на концерт или събитие, особено, когато не се възстановяват сумите върху билетите. Потребителите винаги трябва да имат възможност да потърсят правата си в такива случаи и за целта организаторът на концерта трябва да е ясно обявен на афиши и билети. Противното е нелоялна търговска практика. Арсенов отправи апел към всички участници по веригата - организатори и билетопродавачи, да бъдат отговорни и коректни към своите клиенти.

Представители на фирмите - билетопродавачи в лицето на Мирослав Еманоилов от Eventim.bg, Георги Маринов, основател на EasyPay, ePay.BG и Epay.Go и Ивайло Матев от Bilet.BG, представиха различните технологични функционалности, които са в ползва както за организаторите на концерти, така и за феновете като чек-ин апликации за установяване на болни от ковид и предприемане на последващи действия, 5G технологии за персонализирано отношение към клиента, като начин за ограничаване на продажбите на билети на черния пазар и други. "Бъдещето е онлайн, затова хвърляме усилията в тази посока“, каза Маринов. Като добър пример той посочи съвместната работа с "Музикаутор" и възможността за технически автоматизирано плащане на авторски права към сдружението.

Серьожа Савов от СКС "Секюрити“ разказа за необходимостта сигурността и безопасността на публиката да бъде гарантирана по време на събитията. Той обърна внимание колко важно е отношението и поведението на персонала, който охранява събитието, както и огромната отговорност, която един промоутър поема при наемане на недостатъчно хора за това.

"Музикаутор" представи възможните устойчиви практики при управлението на авторски права при събития с музика. Особено внимание бе отделено на заложените механизми за отстъпки за коректните организатори на концерти.

Промоутъри, билетопродавачи, фирми-подизпълнители и доставчици се обединиха около общите принципи, цели и възможности, описани Етичен кодекс, създаден като основа за прозрачност между организаторите на концерти към публиката, бизнес партньорите, доставчиците, артистите и обществото.

Както писа БТА, конференцията бе организирана от представителната браншова асоциация на организаторите на концерти в България сдружение "Сцена Музика“, в партньорство със сдружението на автори и композитори за колективно управление "Музикаутор" и с подкрепата на Министерство на културата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

БФС смекчава наказанието на "сините" за ексцесиите на мача с ЦСКА-София Борислав Михайлов не желае в никакъв случай да влиза във война с "Левски" и в момента част от членовете на изпълкома в Бояна трескаво търсят начин как наказанието на "сините" да играе без публика при домакинството срещу "Ботев" да бъде смекчено

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи